Agroland Agribusiness, parte a grupului Agroland, a listat astăzi obligaţiuni de 10 mil. lei la Bursa de la Bucureşti, cu o dobândă fixă de 9%

Autor: Tibi Oprea 09.09.2021

Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie care a debutat acum trei luni pe piaţa AeRO, a listat astăzi, 9 septembrie, prima sa emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT). Obligaţiunile, în valoare de 10 milioane de lei, se tranzacţionează sub simbolul bursier AAB26.

Fondurile atrase de la investitori vor fi direcţionate spre investiţii, eventuale fuziuni sau achiziţii, precum şi pentru potenţiala participare în start-up-uri din domeniul agriculturii. În total, grupul Agroland, din care face partea compania Agroland Agribusiness, a atras din piaţa de capital peste 32 milioane de lei, în 2020 şi 2021, prin două plasamente de obligaţiuni şi două plasamente de acţiuni.

„Listarea obligaţiunilor AAB26 reprezintă încă un pas din angajamentul nostru de a utiliza instrumentele pieţei de capital pentru a finanţa planurile noastre de dezvoltare, pe care le-am identificat în această această perioadă de creştere susţinută pe care o parcurge agricultura din România. Lucrăm la accelerarea dezvoltării companiei, prin intensificarea ritmului şi cantităţilor de inputuri agricole achiziţionate şi comercializate, precum şi pentru crearea unor produse personalizate, după reţete proprii, continuând dezvoltarea şi în direcţia tranzacţionării de cereale. De asemenea, avem în vedere crearea unei game proprii de produse organice, în contextul susţinerii puternice din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea culturilor bio. Vom continua implicarea în proiectul AGTech TM şi pe viitor, după ce, anul acesta, am oferit câte 10.000 de euro pentru a sprijini două companii aflate la început de drum, în care avem toată încrederea: Urban Agriculture Technologies, care a proiectat o soluţie ingenioasă pentru creşterea plantelor proaspete pe tot parcursul anului, respectiv ADGraft, care îşi propune să ajute fermierii şi centrele de răsaduri să îşi automatizeze producţia, cu ajutorul primului robot din România, utilizat pentru altoirea legumelor. Suntem convinşi că vom obţine rezultate frumoase, care vor da satisfacţie atât echipei noastre, foarte dedicată planurilor de creştere a business-ului, cât şi acţionarilor şi deţinătorilor de obligaţiuni”, spune Florin Radu, Director General Agroland Agribusiness.

Compania a vândut în cadrul unui plasament privat de obligaţiuni un număr de 100.000 de obligaţiuni corporative negarantate, cu o valoare nominală individuală de 100 lei. Compania a reuşit să atragă de la investitori suma de 10 milioane de lei, cu scadenţa la 2 august 2026 şi o rată anuală a cuponului fixă de 9%, plătibil semestrial. În cadrul plasamentului derulat în iulie a.c. au subscris 110 investitori, dintre care 7 investitori calificaţi şi 103 investitori de retail. Plasamentul privat de obligaţiuni şi listarea au fost realizate cu sprijinul TradeVille.

„Agroland Agribusiness ne arată cum idei simple dar eficace pot fi folosite pentru finanţarea dezvoltării la bursă a afacerii. Astfel, după o emisiune de succes de acţiuni care a consolidat capitalurile firmei în prima parte a anului, vedem cum compania poate adăuga acum în mai mare siguranţă levierul financiar sub forma creditării (tot prin intermediul bursei). Cu condiţii flexibile în privinţa garanţiilor şi a utilizării fondurilor, dar şi cu o dobânda fixă şi un termen de rambursare de 5 ani, obligaţiunile AAB26 oferă firmei o nouă cale destinată atingerii scopurilor sale, în timp ce investitorii primesc acces la o alternativă atractivă de investiţie. Practic, bursa deschide calea către genul de afaceri în care ambii parteneri au de câştigat”, a afirmat Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct TradeVille.

Agroland Agribusiness este listată pe piaţa AeRO din 15 iunie, fiind a doua companie din grupul Agroland listată la bursă. Listarea din luna iunie a fost precedată de derularea unui plasament privat de acţiuni prin care compania a strâns de la investitori peste 6 milioane de lei. Compania-mamă Agroland Business System (simbol bursier AG) a debutat pe 1 martie 2021.

„Listarea emisiunii de obligaţiuni Agroland Agribusiness reflectă încrederea pe care echipa Agroland o are în resursele oferite de piaţa de capital. În trei luni de la listare, compania a apelat din nou la mecanismele de finanţare disponibile la bursă, reuşind astfel să atragă interesul investitorilor pentru planurile lor de creştere. Mai mult, grupul Agroland este deja la a patra operaţiune de finanţare prin piaţa de capital. Aşteptăm cu interes viitoarele listări pe care cele două companii din grup le vor realiza la bursă”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Agroland Agribusiness şi-a început activitatea în 2016 ca o divizie a companiei mamă Agroland Business System, iar din 2017 funcţionează independent juridic şi financiar. Compania are două linii de business: vânzarea de input-uri pentru agricultura convenţională şi cea organică şi tranzacţionarea cu cereale. Agroland Agribusiness activează în zona de Sud-Vest a ţării şi îşi propune să se extindă în toată zona de Sud şi de Vest.

Compania estimează o creştere a cifrei de afaceri pentru primul semestru din 2021 cu 33,4%, până la valoarea de aproximativ 13,34 milioane de lei. Pentru aceeaşi perioadă a acestui an, Agroland Agribusiness estimează un rezultat net de 7,9 milioane de lei. În 2020, Agroland Agribusiness a înregistrat venituri de 18,3 milioane lei (Ă82,8% faţă de anul precedent). Profitul net obţinut a fost de 1,2 milioane lei (Ă231% faţă de anul precedent), cu o marjă netă de 6,82%.