Acţiunile europene ajung la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni pe măsură ce BCE semnalează încetinirea programului de achiziţie de obligaţiuni. În SUA, Dow Jones şi S&P au scăzut pentru a treia zi consecutivă

Autor: Eduard Ivanovici 09.09.2021

Acţiunile europene au înregistrat scăderi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că va încetini ritmul programului de cumpărare de obligaţiuni din timpul pandemiei, semn că instituţia are încredere în recuperarea economică a regiunii, conform Bloomberg.

Indicele Stoxx 600, care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii precum Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie şi Norvegia, a suferit un declin de 0,21% la ora publicării ştirii. Sectoarele ciclice se află constant sub presiune, acţiunile din turism şi agrement scăzând mult mai mult prin comparaţie cu alte segmente de piaţă.

De altfel, rezultatele au fost trase în jos de un declin de 11% al EasyJet, după ce operatorul britanic a anunţat o nouă rundă de vânzare de acţiuni şi a respins o ofertă de preluare din partea Wizz Air.

Anul acesta, Stoxx 600 a crescut cu 16%, însă a rămas relativ nemişcat după ce a stabilit un nou maxim istoric în luna august, ajungând acum la cel mai scăzut nivel din ultimele trei săptămâni.

BCE a declarat joi că a decis să efectueze achiziţii „într-un ritm mai încet” faţă de ultimele două trimestre, însă şi-a reiterat promisiunea de a menţine programul de 1,85 de trilioane de euro până în martie 2022 sau chiar mai târziu, sugerând că instituţia nu este încă pregătită să discute despre cum şi când va pune capăt măsurile de stimulare.

Abordarea aleasă de BCE se diferenţiază de cea a Rezervei Federale (banca centrală americană), ai cărei membri se pregătesc să reducă volumul de obligaţiuni cumpărate lunar spre sfârşitul acestui an.

Miercuri, Dow Jones şi S&P 500 au scăzut pentru a treia sesiune consecutivă, cei doi indici americani aflându-se în teritorii negative în septembrie, care este din punct de vedere istoric una dintre cele mai slabe luni pentru piaţa de capital din Statele Unite.

Cum au performat bursele americane în luna august