Ministerul Finanţelor revine la bursa de la Bucureşti: din 13 septembrie încep subscrierile pentru o nouă vânzare de titluri de stat Fidelis, a cincea emisiune din august 2020 încoace. Dobândă de 3,25% pe an pentru cele în lei pe 1 an, 3,75% pe 3 ani, 1,6% în euro pe cinci ani

Autor: Liviu Popescu 10.09.2021

Din 13 septembrie şi până pe 1 octombrie, Ministerul Finanţelor, condus de liberalul Dan Vîlceanu, vinde titluri de stat Fidelis într-o emisiune adresată exclusiv persoanelor fizice şi structurată pe trei tranşe, potrivit datelor agregate de ZF din Monitorul Oficial.

Astfel statul român vinde titluri de stat denominate în lei cu scadenţa pe 1 an cu o dobândă de 3,25% pe an şi cu scadenţa pe 3 ani cu o dobândă de 3,75% pe an. De asemenea Ministerul Finananţelor va vinde şi bonduri în euro, pe cinci ani, şi o dobândă de 1,6% pe an.

Aceasta urmează să fie a cincea emisiune de titluri de stat Fidelis din august 2020 încoace. La precedenta astfel de operaţiune, din iulie 2021, statul român a atras 615 mil. lei şi 59 mil. euro.

Astfel, începând de luni, timp de trei săptămâni, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrise la băncile din sindicatul de intermediere, respective BT Capital Partners şi Banca Transilvania, BRD şi BRD, dar şi la brokerii de la bursa românească, titluri de stat care după închiderea ofertei vor ajunge să intre în ringul de tranzacţionare.

Prin intermediul celor patru oferte derulate în 2020 şi 2021, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro). Subscrierea este adresată exclusiv persoanelor fizice.

Valoarea nominalã a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obîinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

 ​