ZF Live. Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată: Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată investesc 200.000 de euro în „Muzeul amintirilor din comunism” din Braşov, unde vor fi expuse obiecte din acea perioadă alături de poveştile lor. Ne dorim să fie un centru în care oamenii să vină să înveţe despre o perioadă istorică prin vocile celor care au trăit-o

Autor: Alexandra Matei 11.09.2021

Inspiraţia pentru acest muzeu a venit dintr-un proiect similar remarcat în Zagreb, Croaţia, unde câţiva tineri au lansat o iniţiativă la nivel naţional şi au colectat de la oameni obiecte cu o poveste despre o relaţie destrămată, pe care le-au expus apoi în ceea ce se numeşte Broken Relationship Museum. @ După primul an de funcţionare, cele două antreprenoarea îşi doresc ca muzeul să fie un loc aglomerat şi animat, în incinta căruia să se poată organiza diverse evenimente.

Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, două antreprenoare din Braşov, investesc 200.000 de euro într-un muzeu ce va scoate la iveală poveştile oamenilor care au trăit în perioada comunismului. Finanţarea vine din partea Asociaţiei Alături de Voi din Iaşi, iar Muzeul amintirilor din comunism va fi inaugurat în această toamnă.

Acesta dispune de un spaţiu de 250 mp în care vor fi expuse diverse obiecte specifice perioadei comuniste, însoţite, fiecare, de una sau mai multe poveşti. În acest mod, cele două antreprenoare îşi propun să creeze un centru în care oamenii să vină să înveţe despre o perioadă istorică prin vocile celor care au trăit-o, după cum afirmat.

„În principiu, ne dorim ca muzeul să fie o experienţă diferită, nouă. O să avem obiecte şi poveşti şi vrem să creăm emoţiile de atunci. Nu vrem ca noua generaţie să trăiască experienţele din comunism, ci să le înţeleagă. Vrem să arătăm o altă latură a istoriei, o latură umană, care de cele mai multe ori nu e prezentată în şcoli. Noi ne dorim ca muzeul acesta să fie atât pentru oamenii care au trăit în comunism şi care au poveşti de spus, cât şi pentru generaţiile care s-au născut după Revoluţie. Avem o finanţare pentru antreprenoriat social de la Asociaţia Alături de Voi din Iaşi în valoare de 200.000 de euro, iar mare parte din aceşti bani se vor duce pe salarii şi, pentru o scurtă perioadă de timp de la deschidere, avem activitatea subvenţionată – chirie şi o parte din activităţi. În ceea ce priveşte obiectele care vor fi expuse, ne bazăm pe contribuţia societăţii civile. Ne dorim să fie un centru în care oamenii să vină şi să înveţe despre o perioadă istorică prin vocile celor care au trăit-o”, au spus Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, cele două antreprenoare care au iniţiat proiectul, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Ioana Bejan Roată susţine că inspiraţia pentru acest muzeu a venit dintr-un proiect similar remarcat în Zagreb, Croaţia. Acolo, explică ea, nişte tineri croaţi au lansat o iniţiativă la nivel naţional şi au colectat de la oameni obiecte cu o poveste despre o relaţie destrămată, pe care le-au expus apoi în ceea ce se numeşte Broken Relationship Museum.

Aşadar, în aceeaşi manieră, ea şi Alina Beteringhe vor să repună în atenţia turiştilor şi a societăţii civile din România perioada comunistă.

„Considerăm că experienţa vizitării acestui muzeu va fi ca un carusel emoţional. Vrem să dăm liber societăţii civile să povestească ceea ce i-a marcat”, a mai spus Ioana Bejan Roată.

Cele două antreprenoare speră ca generaţiile noi să fie, şi ele, interesate de aceste poveşti pe care le vor spune obiectele ce vor fi expuse în Muzeul amintirilor din comunism. Mai mult, ele îşi propun ca tinerii de astăzi să înţeleagă, prin vocile oamenilor din acele vremuri, cum s-a trăit atunci, de ce s-a trăit aşa şi care sunt urmările acum pentru traiul de atunci.

Alina Beteringhe subliniază faptul că prin acest muzeu nu şi-au propus să fie în competiţie cu muzeele clasice, ci să aducă un element de noutate, care să completeze ceea ce există deja. „Istoria se face cu toţi oamenii care au trăit-o”, crede ea.

După primul an de funcţionare, cele două antreprenoarea îşi doresc ca muzeul să fie un loc aglomerat şi animat, în incinta căruia să se poată organiza diverse evenimente.