Moderna, plus 8% pe acţiuni după ce compania a anunţat că lucrează la crearea unui vaccin de combatere a gripei şi coronavirusului. Gigantul american a crescut pe bursă cu peste 300% de la începutul anului

Autor: Eduard Ivanovici 10.09.2021

Acţiunile grupului farmaceutic american Moderna (simbol bursier MRNA) s-au apreciat cu 7,8% la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare din New York, după ce compania a declarat că dezvoltă un ser care oferă protecţie atât împotriva coronavirusului, cât şi împotriva gripei sezoniere, notează CNBC.

Noul vaccin, pe care firma îl numeşte mRNA-1073, combină vaccinul actual anti-Covid-19 şi un ser de combatere a gripei care se află în plin proces de dezvoltare, conform unui comunicat de presă.

„Astăzi anunţăm primul pas al noului nostru program de dezvoltare a unui vaccin pentru Covid-19 şi gripa sezonieră. De asemenea, facem progrese cu privire la înrolarea pacienţilor în programele noastre privind bolile rare şi ne devotăm în totalitate testelor pentru vaccinurile anti-cancer. Considerăm că acesta este doar începutul unei noi epoci a medicinei bazate pe informaţii”, spune CEO-ul Stephane Bancel.

Până acum au fost distribuite în Statele Unite peste 147 de milioane de vaccinuri anti-Covid dezvoltate de Moderna.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager create de Moderna şi Pfizer/BioNTech „păcălesc” corpul să producă o formă inofensivă a virusului SARS-CoV-2, declanşând astfel un răspuns imun. Experţii argumentează că acest tip de vaccin este mai uşor de produs prin comparaţie cu serurile tradiţionale, care transmit de obicei o variantă slăbită a virusului pentru a produce un răspuns imun.

Acţiunile Moderna au crescut cu 308% de la începutul anului până în prezent, societatea raportând în acest sens un plus de aproape 700% de-a lungul ultimelor 12 luni. Prin comparaţie, acţiunile Pfizer (PFE) s-au apreciat cu 25% de la începutul lui 2021 şi cu 36% în ultimul an.

Însă capitalizarea Pfizer ajunge la 258 de miliarde de dolari, în timp ce Moderna înregistrează o valoare de piaţă de circa 184 de miliarde de dolari.