Lupta politică face victime: Adrian Gheorghe, şeful Casei de Asigurări de Sănătate, a fost revocat la doar opt luni de la numire. El era un fost economist la Oxford Policy Management şi nu era membru al niciunui partid

Autor: Georgiana Mihalache 13.09.2021

Adrian Gheorghe, 35 de ani, cu studii la Imperial College London şi un doctorat la Universitatea din Birmingham, fost economist în sănătate la Oxford Policy Management, care nu este membru al niciunui partid, a fost demis în urma valului de demiteri ce a urmat rupturii coaliţiei PNL/USR-PLUS.

Fotoliul de director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost ocupat în ultimii doi ani de patru directori – Adriana Cotel, Vasile Ciurchea, Adela Cojan, Adrian Gheorghe. În urma crizei politice din coaliţia de guvernare, Adrian Gheorghe, numit la propunerea fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR-PLUS), a fost revocat din funcţie de către premierul Florin Cîţu. La conducerea CNAS s-a întors Adela Cojan, la decizia premierului. Cum se reflectă instabilitatea conducerii în Sănătate în viaţa pacienţilor?

„Instabilitatea, adusă de numeroase perioade de tranziţie, mai ales în condiţii de criză, la început de val patru, se va traduce în persoane internate în terapie intensivă, întotdeauna noi, populaţia, suntem cei care plătim pentru deciziile politice. Este puţin probabil ca un proiect să fie dus mai departe, fiecare ministru, director vine cu o abordare, agendă şi filosofie de management diferită. Plus că, pe măsură ce noua persoană se adaptează la realităţile din administraţie, oamenii îşi adaptează planul. Unul dintre motivele pentru care sistemul de sănătate arată aşa de prost este fragmentarea conducerilor”, a spus Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Sorina Faier, managing partner în cadrul companiei de executive search Elite Searchers, vorbeşte şi despre impactul asupra mediului privat al schimbărilor dese în fruntea unor instituţii de stat responsabile de politici publice. „Am observat că recent au avut loc modificări în privinţa acordării concediilor medicale pentru angajaţi, erau în lucru proiecte de digitalizare, iar o serie de măsuri au fost lansate în dezbatere publică. Schimbările de zilele acestea pun sub semnul întrebării continuitatea unor proiecte începute, menite să eficientizeze relaţia companiilor şi angajaţilor cu statul, nu doar din perspectiva domeniului sănătăţii”, a explicat Sorina Faier.

Iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât criza sanitară continuă, România aflându-se în plin val patru, cu peste 2.000 de oameni confirmaţi zilnic cu COVID şi cu număr de pacienţi în creştere în secţiile de ATI.

„La implementarea, eficienţa proiectelor, durata de timp, dacă nu este o conducere stabilă care să ia nişte proiecte şi să le ducă de la un capăt la altul, atunci noi putem rămâne în urmă cu tot ce înseamnă implementare de proiecte, aliniere la reglementările europene. Din acest punct de vedere, de fiecare dată când există schimbări rapide, evident că toate proiectele pot fi îngreunate şi nivelul de rapiditate în proiecte poate avea de suferit”, a spus Marius Precu, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase Bucharest.

 

Cine este Adrian Gheorghe?

Adrian Gheorghe, revocat de la conducerea CNAS, are 35 de ani, este economist senior în domeniul sănătăţii la Imperial College London, are un doctorat la Universitatea din Birmingham şi a lucrat ca economist în sănătate la Oxford Policy Management, o firmă de consultanţă în dezvoltarea internaţională, conform profilului său de LinkedIn.

În mandatul de opt luni la conducerea CNAS, Adrian Gheorghe a realizat concursuri pentru funcţiile de conducere ale Caselor judeţene de Asigurări şi a început un proiect de digitalizare a instituţiei şi trecerea spre mediul online.

 

Cine este Adela Cojan?

Adela Cojan, medic primar din Sibiu, a fost director executiv al spitalul privat Polisano, parte a grupului MedLife, de unde a plecat şi fostul ministru al Sănătăţii, medicul Victor Costache, care şi-a dat demisia în plină criză sanitară. De altfel, Costache a devenit consilier al premierului Cîţu. Adela Cojan a condus Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu în perioada 2005 – 2009 şi 2009 – 2012, fără a fi afiliată politic. Ea este medic primar în sănătate publică şi management sanitar, conferenţiar la Facultatea de Medicină „Victor Papilian”, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.