Misterul City Insurance: De ce City Insurance, în prag de faliment acum, nu a constituit rezerve adecvate dacă în 2020 primele brute au depăşit daunele cu circa 200 mil. euro?

Autor: Mircea Nica 13.09.2021

City Insurance, liderul pieţei de asi­gu­rări şi cel mai mare asigurător RCA, aflat acum în pragul fali­men­tului, a încasat prime de peste 2,3 mld. lei anul trecut, în timp ce des­pă­gubirile plătite s-au situat la un nivel 1,4 mld. lei. Astfel, circa 900 mil. lei (aproape 200 mil. euro) reprezintă su­ma din care compania trebuia să asi­gure rezervele tehnice, cedarea în rea­si­gurare şi cheltuielile ad­minis­trative.

Analizând situaţia din ultimii cinci ani, vedem că diferenţa dintre volumul subscrierilor şi despăgubirile plătite de City Insurance reprezintă sume din care compania trebuia să asigurare plata taxelor, impozitelor, taxele pe salarii, impozitul pe profit, cheltuieli cu reasigurarea, rezervele tehnice, taxa de funcţionare, acestea fiind câteva din obligaţiile pe care societatea le avea, după cum a explicat o sursă din piaţa asigurărilor pentru ZF.