ANALIZĂ ZF. Salariile din industria alimentară sunt cu o treime mai mici faţă de media pe economie, dar patronii se întreabă de ce nu găsesc oameni. Lucuţ, Unicarm, unde salariul mediu e 2.500 de lei net: „Găsim foarte greu forţă de muncă“

Autor: Florentina Niţu 13.09.2021

♦ În primul semestru din 2021, numărul salariaţilor din industria alimentară a fost de 159.000, iar al celor din industria băuturilor de 21.000 ♦ Industria alimentară şi cea a băuturilor angajează 14% din salariaţii din industrie ♦ Salariul mediu net în S1 2021 din industria alimentară a fost de 2.345 de lei, cu 1.200 de lei sub media pe economie, iar din industria băuturilor de 3.528 de lei.

Unii dintre cei mai mari jucători din industria alimentară şi a bău­turilor, printre care producătorii de carne Agricola din Bacău, Diana din Vâlcea şi Uni­carm, pro­du­că­torii de apă Apemin Tuşnad şi La Fântâna, dar şi producătorii şi distribuitorii de băuturi alcoolice Pernod Ricard şi Prodal 94, au planificat creşteri între 1,5% şi 20% a salariului mediu net din companie în 2021, în comparaţie cu anul trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companii pentru întomirea catalogului anual Cei mai mari jucători din economie. ZF a luat în calcul doar jucătorii care au oferit date cu privire la salariul mediu net din firmă.

„Nu mai avem cui da bani, chiar dacă creştem salariile. Eu am găsit mereu mai greu forţă de muncă şi am fost nevoit să dau salarii mai mari, dar în continuare pleacă în străinătate foarte mulţi oameni din zonă. Cu salarii bune, nu găsesc forţă de muncă, nu mai spun de forţă de muncă calificată“, spune Vasile Lucuţ, antreprenorul din spatele businessului Unicarm, cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, care are aproape 3.500 de angajaţi.