Pandemia afectează sever industria auto: Lipsa componentelor ar putea încetini producţia de maşini până în anul 2023

Autor: Andrei Şerbănescu 13.09.2021

Deficitul de componente care perturbă producţia globală de maşini ar putea continua până în 2022 sau chiar 2023, conform spuselor preşedintelui Daimler, Ola Källenius, scrie BBC News.

Pandemia de coronavirus a pus sub presiune fabricarea de automobile, industria necesitând de ceva vreme o revizuire amănunţită a lanţurilor sale de aprovizionare.

Aprovizionarea cu cipuri semiconductoare nu a reuşit să satisfacă cererea într-o gamă largă de industrii, printre care şi industria de automobile, care a reuşit o recuperare semnificativa după pandemie.

Deficitul a provocat opriri în Malaezia şi ar „avea un impact semnificativ asupra producţiei şi vânzărilor în al treilea trimestru”, a declarat pentru BBC Källenius, care este şi şeful Mercedes-Benz.

„Producătorii de cipuri spun că acestă problemă se va extinde până în 2022, apoi se va rezolva treptat”. Acest lucru însemnă că lipsa ar putea dura până în 2023, dar „sperăm că nu la nivelul de severitate pe care l-am experimentat în ultimele luni”, a mai adăugat el.

Källenius a spus că pandemia a fost atât un „test sub presiune” cât şi un „blocaj de trafic” pentru industria auto. Acesta consideră că, în timp, lucrurile vor reveni la normal. „Vom învăţa din această provocare şi vom analiza şi mai adânc toate nivelurile lanţului de aprovizionare pentru a crea un sistem mai robust”, a declarat şeful Mercedes.

Herald Kroeger, membru al consiliului de administraţie al Bosch – unul dintre cei mai mari furnizori de piese şi sisteme din lume – a declarat pentru BBC că principalul motiv al reducerii ofertei pe piaţa auto a fost reprezentat de creşterea „dramatică” a cererii, ceea ce, conform spuselor sale, este o veste bună pentru industrie.

„Cu un an în urmă, în epoca întunecată a coronavirusului, vânzările au scăzut considerabil.  Nimeni nu s-ar fi aşteptat la o recuperare atât de rapidă”.

„În prezent, depunem eforturi pentru a încerca să îndeplinim cererea pieţei”, a mai adăugat Kroeger, conform sursei citate.