Afaceri de la zero. Bogdan Caba şi-a transformat pasiunea pentru pescuit într-o afacere de familie cu mai multe lacuri în judeţul Dâmboviţa şi 18 căsuţe destinate pescarilor şi familiilor lor

Autor: Miruna Diaconu 14.09.2021

♦ Povestea businessului a început în 2017, când Bogdan Caba a concesionat două lacuri din comuna Lazuri, judeţul Dâmboviţa, pe care le-a unit şi a creat un luciu de apă cu o suprafaţă totală de 10 hectare, în jurul cărora a construit împreună cu tatăl său 18 căsuţe destinate pescarilor sportivi.

Bogdan Caba a pornit un business de familie din pasiunea sa pentru pescuit şi a amenajat un lac destinat pescarilor sportivi care are peste 2.000 de peşti. Investiţia în dezvoltarea Lacurilor Lazuri a ajuns la 400.000 euro, bani din fonduri proprii, iar restul din credite bancare.

Povestea businessului a început la sfârşitul anului 2017, când antreprenorul a concesionat două lacuri din comuna Lazuri, judeţul Dâmboviţa. Cele două lacuri au fost unite, fiind spart digul dintre ele, creând un lac mai mare cu o suprafaţă de circa

10 hectare. În prezent, Bogdan Caba este proprietarul a trei lacuri din zonă, dintr-un total de cinci.

„Acest hobby a început de când eram mic şi mergeam cu bunicul meu la pescuit, el m-a învăţat să pescuiesc, el mi-a pus pentru prima dată lanseta în mână. După ce am terminat facultatea, m-am reorientat către pescuit, ştiind că în România lacurile sunt destul de rare în ceea ce priveşte pescuitul sportiv şi am zis să încep acest business mai ales că era pasiunea mea“, spune  Bogdan Caba.

Pe lângă amenajarea lacurilor, Bogdan Caba a achiziţionat materiale din România pentru construirea a 18 căsuţe în care pescarii se pot caza.

Lacul mare, cu o suprafaţă de aproa­pe 10 hectare, are circa 2.200 de peşti cu o greutate cuprinsă între 7 kg şi 27 kg. Antreprenorul vrea să mărească suprafaţa lacului cu încă trei hectare. Pescarii care vin la Lacurile Lazuri practică doar pescuit sportiv, iar peştii prinşi se întorc în apă.

„Cu siguranţă pescarii s-au întors la noi pentru că se simt foarte bine, îi primim foarte bine, dar datorită condiţiilor pe care le avem acolo, atât pe mal, cât şi în apă. Pescarii se simt foarte bine şi revin, noi avem un sistem de rezervări pe site-ul nostru, acolo clientul selectează perioada când vrea să vină la pescuit, sunt pescari care stau şi 5-7 zile”.

Lacurile Lazuri sunt deschise pe tot parcursul anului, astfel că pe timpul verii pescarii pot prinde crap, pe când în sezonul rece în apă sunt peşti răpitori precum ştiuca şi şalăul. Chiar dacă businessul este concentrat în mare parte în natură, Bogdan Caba spune că tehnologia este o parte importantă în care a investit, astfel încât pescarii care vin să se poată bucura de confort, dar şi de siguranţa dată de sistemul de supraveghere instalat în jurul lacurilor. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei şi al parteneriatului cu Vodafone, antreprenorul are în plan să atragă cât mai mulţi pescari străini.

Pe lângă pescarii profesionişti, Lacurile Lazuri sunt vizitate şi de către copii  având în vedere că se organizează diferite concursuri pentru aceştia. Anul trecut au ajuns circa 3.000 de pescari, iar numărul acestora este în creştere în 2021.

„Anul 2021 este unul bun, scopul afacerii a fost să o ducem de la an la an cât mai sus, într-un an avem venituri de circa 100.000 euro, iar după cinci ani ne-am calculat că vom face şi profit. Momentan avem doar 3 ani şi jumătate, ne dorim ca de anul viitor să facem carduri de membru, iar cei care vor dori să facă rezervări o vor putea face doar dacă sunt membri”.

Un alt plan de dezvoltare al afacerii este acela de a creşte populaţia piscicolă la 4.000 de peşti cu o medie de 10 kg per peşte. Preţul pe care îl plăteşte un pescar care vine la Lacurile Lazuri porneşte de la 175 lei pentru 24 de ore şi ajunge la 500 lei pentru 96 de ore, dar Bogdan Caba aplică un sistem de discounturi în funcţie de zilele petrecute „la baltă“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

Preţul pe care îl plăteşte un pescar care vine la Lacurile Lazuri porneşte de la 175 lei pentru 24 de ore şi ajunge la 500 lei pentru 96 de ore.