Topul celor mai puternice judeţe în funcţie de fondul de salarii: Bucureşti, Cluj şi Timiş sunt responsabile de jumătate din valoarea totală a salariilor plătite în România

Autor: Adelina Mihai 14.09.2021

♦  Angajatorii din Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii de peste 13 miliarde de lei, reprezentând aproape jumătate (48%) din fondul de salarii din toată România, de 28 de miliarde de lei pe lună ♦ Cel mai mic fond de salarii este în Mehedinţi, de numai 130 de milioane de lei pe lună ♦ Doar în luna iunie, 540.000 de companii au plătit salarii în valoare totală de 28 de miliarde de lei.

Peste 120.000 de companii din Bucureşti şi din judeţul Ilfov plătesc lunar salarii în valoare de peste 10 mld. lei. La polul opus se află judeţul Mehedinţi, unde sunt circa 4.100 de angajatori care plătesc lunar salarii în valoare de 130 mil. lei, arată datele centralizate de ZF pe baza datelor de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Fondul de salarii este unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, având în vedere că structura sa la nivel judeţean este folosită pentru calculul Produsului Intern Brut din fiecare zonă.

„Bucureştiul şi judeţul Ilfov realizează peste 20% din Produsul Intern Brut al ţării, aşa că se regăseşte volumul acesta şi în cifra de salarii. Şi sunt judeţe în care şi numărul de salariaţi şi salariul mediu sunt scăzute şi, evident, dacă înmulţeşti un număr scăzut de sa­lariaţi cu un salariu mediu scăzut, nu poate să îţi iasă decât un fond de salarii total mic“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Împreună, Bucureştiul şi judeţul Ilfov concentrează 37% din totalul fondului de salarii la nivel naţional, care a fost de 28 de miliarde de lei în luna iunie a acestui an.