Cu o infrastructură sportivă slab dezvoltată, România culege roadele muncii unui sportiv în care nu a investit. Ilie Năstase: Anglia investeşte în sport şi nu e nevoie să mai investească atât de mult în sănătate

Autor: Miruna Diaconu 18.09.2021

Emma Răducanu este o jucătoare profesionistă de tenis britanică care are origini în România şi China La vârsta de 18 ani, ea a câştigat titlul de Grand Slam la US Open în doar cea de-a cincea apariţie generală în circuitul major Prin acest succes, Emma Răducanu (medalion) devine prima jucătoare de tenis care a reuşit să câştige un Grand Slam venind din calificări.

Infrastructura locală sportivă este slab dezvoltată, iar pentru conducători sportul nu este o prioritate, astfel că şi investiţiile în acest domeniu sunt foarte mici, însă, România culege roadele muncii Emmei Răducanu, sportiva profesionistă de tenis, în care nici măcar nu a investit. Pe sportiva care a câştigat titlul de Grand Slam la US Open o mai leagă de ţara noastră doar originea sa, tatăl ei fiind român.

Emma Răducanu are origini în România, din partea tatălui, şi din China, acolo unde s-a născut mama sa. Tânăra de 18 ani a surprins o lume întreagă câştigând titlul de Grand Slam la US Open în doar cea de-a cincea apariţie generală în circuitul major. Prin această victorie, Emma Răducanu devine prima jucătoare de tenis care a reuşit să câştige un Grand Slam venind din calificări.

Emma Răducanu s-a născut în Toronto, Canada, dar când ea avea doi ani părinţii săi au luat decizia se a se muta în Anglia, acolo unde a şi început să practice tenisul.

Ilie Năstase, unul dintre cei mai mari sportivi de pe plan local şi primul tenismen care a reuşit să ducă numele României pe marile scene ale tenisului mondial, spune că Emma Răducanu a crescut într-o ţară în care practicarea sportului este încurajată, însă cel mai important lucru ca un sportiv să ajungă un campion este ca acesta să aibă talent.

„În primul rând, trebuie să ai talent şi să fii pasionat de sportul pe care îl faci, să îţi placă. Ajutorul părinţilor este important, dar faptul că s-a mutat din Canada în Anglia e un lucru bun, s-a dus unde trebuia. În Anglia se joacă tenis în şcoli, ei încurajează sportul. Emma Răducanu s-a apucat de tenis într-un parc cu tatăl ei, ei în parcuri au terenuri de tenis şi de fotbal, plăteşti 1-2 lire şi joci o oră de tenis. în New York e acelaşi lucru, te incurajează să joci”, spune fostul sportiv Ilie Năstase.

El precizează faptul că şi infrastructura sportivă este o componentă importantă în succesul unui sportiv, iar Anglia investeşte foarte mult în sport.

„Ei investesc în sport şi la urma urmei nu mai investesc atât de mult în sănătate, dacă faci sport, în general, eşti sănătos, nu mai mergi atât de mult la doctor”.

Ministerul Tineretului şi Sportului are printre cele mai mici sume alocate din bugetul statului dintre toate ministerele, iar de an la an suma este din ce în ce mai mică. România are o infrastructură sportivă slab dezvoltată, iar incurajarea sportului în şcoli, şi nu doar, nu este o prioritate pentru guvernanţi. Dacă în Anglia se joacă tenis în şcoală, România are şcoli, chiar în marile oraşe, unde sportul se practică în sălie de clasă pentru că nu există săli de sport. Pe lângă acest aspect, mulţi copii nu pot practica diverse sporturi pentru că au nevoie de echipamente, ale căror costuri depăşesc în multe situaţii bugetele fami­liilor, iar fără un sprijin din partea statului, e foarte dificil ca pe viitor România să se mai poată lăuda cu sportivi de performanţă.

„Dacă toţi conducătorii spun că sportul nu e o prioritate, atunci am luat-o razna, o să avem copii care nu vor şti să mai meargă, nu mai vorbim de alergat. Oamenii zic că dacă Emma Răducanu s-a fi născut în România nu ar fi avut şanse să câştige, dar eu nu sunt de această părere, eu m-am născut în România şi Simona (n.r. Halep) la fel. Dacă ai talent reuşeşti în orice ţară, dacă nu ai talent şi pasiune poţi să ai condiţii foarte bune, dar degeaba. însă, infrastructura şi antrenorul contează”, mai spune Ilie Năstase.

Ilie Năstase este primul sportiv român care a câştigat titlul de Grand Slam la US open, atât la simplu, cât şi la dublu.

România culege roadele muncii unei sportive în care nici nu a investit. România se poate lăuda cu un număr mic al persoanelor care practică cel puţin un sport sau fac mişcare regulată. în pofida acestei situaţii, guvernanţii nici nu fac ceva în privinţa încurajării oamenilor pentru practicarea de sporturi.

Dacă în Anglia oamenii pot juca tenis pentru doar câteva lire în parc, în România cu greu vom vedea astfel de situaţii. în parcuri există prea puţine terenuri de sport.

Emma Răducanu a practic tenisul de performanţă la  clubul sportiv The Parklangey Club, unde se poate practica tenisul, squash şi badminton. însă, clubul sportiv oferă o întreagă infrastructură pentru pregătirea unui sportiv de performanţă, astfel că nu doar terenul de tenis este necesar pentru antrenarea unui campion. The Parklangey Club are şi o sală de fitness, restaurant, studio de dans, fizioterapie şi o clinică medicală, adică un întreg pachet de servicii pe care sportivii le pot accesa. România duce lipsă de astfel de cluburi sportive.