Yitzhak Hagag: Ne uităm foarte atent la o serie de proprietăţi cu valoare istorică amplasate în zone centrale şi ultracentrale

Autor: Bogdan Alecu 15.09.2021
Hagag Development a „identificat“ nişa clădirilor istorice din Bucureşti şi are în plan să achiziţioneze în continuare astfel de imobile pentru a le consolida şi transforma în proiecte de birouri sau rezidenţiale de lux.

Hagag Development Europe, primul dezvoltator care a decis să investească puternic în imobile istorice pentru a le consolida şi transforma în proiecte rezidenţiale de lux sau de birouri, are în plan să mai cumpere astfel de clădiri.

„Ne uităm foarte atent la o serie proprietăţi cu valoare istorică, fie monument, fie clădiri vechi cu personalitate proprie amplasate în zone centrale şi ultracentrale. Am identificat mai multe imobile cu potenţial investiţional ridicat şi suntem optimişti că în curând vom anunţa noi proiecte, atât de birouri, cât şi rezidenţiale“, a spus Yitzhak Hagag, cofondator şi acţionar al Hagag Development Europe.

El consideră că din punctul de vedere al profitabilităţii, înşăşi investiţia într-o altfel de proprietate este deosebit de valoroasă.

„Independent de fluctuaţiile pieţei, crize economice sau alte momente disruptive, clădirile cu valoare istorică nu se depreciază, ba chiar valoarea acestora sporeşte în timp. Din punctul de vedere al segmentului de piaţă, atât rezidenţialul, cât şi proiectele de birouri sunt o alegere inspirată. Ce cred ce este foarte important aici este ca politica de investiţii şi dezvoltare a companiei să fie una sustenabilă, astfel încât să existe un echilibru între proiectele cu randament imediat şi cele cu randament pe termen lung“, a spus cofondatorul companiei.

După clădirile de pe Calea Victoriei, de la numerele 109 - fostul sediu Petrom şi 139, un fost bloc de locuinţe construit în perioada interbelică, Hagag a cumpărat şi o veche clădire de birouri, o fostă centrală telefonică din zona Universitate, pe strada Tudor Arghezi.

„Lucrările pentru H Tudor Arghezi 21 avansează conform graficului. În prezent lucrăm la consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative şi dificile etape ale reconversiei. Odată finalizată această etapă, vom avansa la reconstrucţia teraselor şi a faţadei, urmând ca apoi să finalizăm şi aspectele care ţin de arhitectura interioară şi instalaţii“, a explicat Yitzhak Hagag.

În cazul fostelor birouri Petrom de pe Calea Victoriei, H Victoriei 109, acestea au un grad de ocupare de 50%, procent reprezentat de companii care activează în real estate, construcţii, arhitectură, avocatură şi consultanţă fiscală.

„Actualmente suntem în discuţii cu mai mulţi potenţiali chiriaşi şi previzionăm că vom atinge un grad de ocupare de 90% până la finalul anului. Spre deosebire de clădirile de birouri de dimesiuni mari, proiectele noastre sunt de tip boutique, iar aceasta este o trăsătură care ne-a ajutat să schiţăm profilul chiriaşilor încă din faza de proiectare. Din punctul de vedere al suprafeţelor desfăşurate, discutăm despre aproximativ 7.000 de metri pătraţi pentru fiecare imobil în parte, unde includem şi spaţiile comerciale de la parter. Prin urmare, ne adresăm în mod expres caselor de avocatură sau consultanţă, birourilor de arhitectură, experţilor din domeniul financiar sau companiilor din domeniile creative, dar şi agenţilor economici care activează în industria ospitalităţii sau în retail pe segmentele premium“, a spus Yitzhak Hagag.

El a subliniat că proiectele de birouri cu poziţionare centrală sunt din ce în ce mai căutate, în special în această perioadă când timpul petrecut în trafic şi afinitatea pentru spaţiile mai intime primează.

„Dacă până acum doi ani nu exista cerere, deoarece nu erau disponibile în piaţă nici foarte multe opţiuni în termeni de ofertă pentru Calea Victoriei sau pentru Piaţa Universităţii, astăzi vedem tot mai multe businessuri boutique şi companii mici şi mijlocii care îşi doresc să ocupe aici un spaţiu exclusivist şi să se bucure de poziţionarea privilegiată.  Mai ales când aducem în discuţie clădiri cu valoare istorică, unde totul este nou, facilităţile sunt similare cu cele disponibile în clădirile de clasă A, imobilul în sine are o prezenţă arhitecturală unică, iar poveştile aristocraţilor de altădată se pot transforma uşor în subiectul principal al unui small-talk de succes cu interlocutorii de business“, a subliniat cofondatorul companiei.

Dezvoltatorul a primit certificatul de urbanism în vara anului trecut în vederea autorizării executării lucrărilor de construcţii privind restaurarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii monument istoric Palatul Ştirbey. Reprezentanţii companiei au solicitat, în completare, un aviz adiţional pentru reconstruirea corpului anexă ce adăpostea fosta remiză de trăsuri. Bugetul alocat pentru lucrările de recondiţionare a palatului şi reedificarea corpului anexă este de 20 de milioane de euro.

Lucrările de restaurare al Palatului Ştirbey vor urma linia proiectelor H Victoriei 109 şi H Victoriei 139, dezvoltatorul având deja expertiză în restaurarea unor clădiri emblematice pentru Calea Victoriei. Prin urmare, imaginea exterioară a clădirii va fi complet restaurată, faţadele edificiului urmând a fi readuse la aspectul şi strălucirea iniţiale, iar imaginea interioară va fi reconstituită conform planurilor istorice, cu respectarea, în limita posibilităţilor tehnologice, a tehnicilor şi materialelor tradiţionale. Palatul Ştirbey se întinde pe o suprafaţă construită la sol de 776 de metri pătraţi şi o suprafaţă construită desfăşurată de 2.933 de metri pătraţi. Întreaga clădire va fi restaurată şi reconsolidată, inclusiv elementele decorative exterioare. După reintroducerea în circuitul public, interiorul clădirii va găzdui o galerie high-end pentru mărci premium cu renume internaţional, dar şi un spaţiu modern destinat unor evenimente culturale şi expunerii lucrărilor de artă semnate de artişti contemporani, români şi internaţionali.

„H Ştirbei Palace este un proiect ambiţios pentru care sperăm să începem lucrările cât mai curând. Atenţia noastră este concentrată în totalitate pe restaurarea, consolidarea         şi refuncţionalizarea palatului căruia îi vor fi atribuite funcţiuni comerciale. Suntem animaţi de ideea de a reintroduce în circuitul public o clădire monument atât de importantă pentru patrimoniul cultural şi istoric al oraşului şi în acest sens, pentru a păstra cât mai mult din personalitatea clădirii, am decis să reedificăm corpul anexă care găzduia în trecut fosta remiză de trăsuri şi vom adăuga proiectului şi o galerie de artă accesbilă publicului larg“, a subliniat Yitzhak Hagag.

Lucrările pentru H Tudor Arghezi 21 avansează conform graficului. În prezent lucrăm la consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative şi dificile etape ale reconversiei. Odată finalizată această etapă, vom avansa la reconstrucţia teraselor şi a faţadei, urmând ca apoi să finalizăm şi aspectele care ţin de arhitectura interioară şi instalaţii.