Cărbunele salvează situaţia în Germania şi portofelele consumatorilor de energie din Polonia

Autor: Catalina Apostoiu 15.09.2021

♦ În perioada ianuarie-iulie, producţia de energie din cărbune a avansat cu 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În prima jumătate a acestui an, cărbunele a avut cea mai mare contribuţie la producerea de energie din Germania, în timp ce energia eoliană a atins cel mai scăzut nivel din 2018. Oficialii dau vina parţial pe vreme, scrie Deutsche Welle.

În Polonia, ţară încă dependentă de cărbune, energia obţinută din combustibilul negru şi poluant este neobişnuit de ieftină în contextul actualei crize a gazelor din Europa. 

Datele vin în condiţiile în care Germania încearcă să-şi accelereze închiderile de mine după ani de pre­siuni în creştere din partea experţilor şi activiştilor de mediu. Ultimele cifre evidenţiază de asemenea provocările pe care le are în faţă cea mai mare economie europeană în procesul de tranziţie energetică.

În Polonia, cea mai mare eco­nomie est-europeană, cărbunele este din nou preferat, însă nu se ştie pentru cât timp, notează Business Insider. Minele de cărbune din această ţară şi-au accelerat din nou activitatea pe fondul redresării economice de pe urma pandemiei şi importurilor mai mici de energie din ţările vecine. Energia generată de polonezi din cărbune, deşi scumpă, este în prezent una dintre cele mai ieftine din Europa. În Europa, pre­ţurile energiei au crescut şi mai mult decât în Polonia pe fondul crizei gazelor.

Situaţia de pe piaţă împinge în sus producţia minelor. În perioada ianuarie-iulie, producţia de energie din cărbune a avansat cu 27% com­parativ cu perioada similară a anului trecut. Minele poloneze profită din plin de situaţie, raportând câştiguri în creştere. Importurile de cărbune au crescut de asemenea în acest an. În S1, Polonia a importat 6,2 milioane de tone de cărbune, cu aproximativ 15% mai mult decât cu un an în urmă. Majoritatea importurilor, 65%, au fost realizate din Rusia.

La nivel internaţional, o alianţă de 35 de organizaţii non-guvernamentale, au făcut apel la Bank of China, un investitor mondial de top în centrale pe cărbune, să pună capăt finanţării unor astfel de proiecte şi să susţină sectorul energiei regenerabile, scrie CNBC.

Comentariile, făcute într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui BoC Liu Liange şi semnată de grupuri din 13 ţări din Asia, Africa şi Europa, se adaugă criticilor în creştere la adresa Chinei pentru finanţarea de centrale pe cărbune la nivel mondial.

Scrisoare indică o opoziţie în creştere chiar şi din partea ţărilor aflate în curs de dezvoltare faţă de cărbune.

În SUA, un plan de a obliga companiile de utilităţi să folosească mai multă energie curată ar putea elimina cărbunele din sistemul energetic american până la finalul deceniului, potrivit Bloomberg.

Programul face parte din planul preşedintelui Joe Biden de decarbonizare a sistemului energetic până în 2035. Pentru industria cărbunelui, această abordare reprezintă o ameninţare serioasă, potrivit Americaís Power, care reprezintă companiile miniere.