Micii investitori au împrumutat statul român cu 54 mil. lei în doar două zile de la startul subscrierii pentru titlurile de stat Fidelis, ediţia toamnă 2021

Autor: Liviu Popescu 14.09.2021

Circa 54 mil. lei au subscris investitorii persoane fizice în cele două zile de la startul ofertei de subscriere pentru titluri de stat Fidelis, ediţia a cincea, pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi chiar şi de 3,75% pe an, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar. Doar pe 14 septembrie micii investitori au alocat circa 39 mil. lei.

Circa 17,6 mil. lei au fost subscrişi pe tranşa în euro, cea care are o scadenţă de cinci ani şi pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 1,6% pe an.

Pentru tranşa în lei cu scadenţa de 1 an, cea cu dobândă de 3,25%, subscrierile din 13 şi 14 septembrie au fost de 25,4 mil. lei, iar pentru cea pe trei ani, cu dobândă de 3,75%, subscrierile au fost de 10,7 mil. lei.

Din 13 septembrie şi până pe 1 octom­brie, Ministerul Finanţelor vinde titluri de stat Fidelis către investitorii persoane fizice într-o emisiune structurată pe trei tranşe - două cu scadenţa în lei şi una în euro. Subscrierea este intermediată de BT Capital Partners, Banca Transilvania, BCR şi BRD, iar ulterior închiderii titlurile de stat vor fi listate la Bursa de la Bucureşti.

Cele trei tranşe sunt adresate exclusiv persoanelor fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Prece­denta emisiunea Fidelis prin Bursă s-a desfăşurat în vara anului 2021.

Conform legislaţiei în vigoare, dobânzile şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de stat emise de statul român prin Ministerul Finanţelor Publice sunt venituri netaxabile.

 

 

 

 

 

 ​