Investiţiile străine directe au ajuns la 4 mld. de euro în primele şapte luni, dar vremurile în care puneau umărul serios la finanţarea deficitului extern au apus. Adrian Codirlaşu, CFA România: Investitorii străini au încredere în evoluţia economică a României, însă rămâne deficitul de cont curent care a ajuns la 9 mld. de euro. Doar o parte din el este finanţat

Autor: Răzvan Botea 19.09.2021

România a primit investiţii străine directe în valoare de 4 mld. euro în primele şapte luni din 2021, nivel de trei ori mai mare decât în perioada similară din 2020 Adrian Codirlaşu, CFA România: „Investitorii străini au încredere în evoluţia economică a României, însă rămâne deficitul de cont curent care a ajuns la 9 mld. de euro. Doar o parte din el este finanţat”.

Investiţiile străine directe (ISD) au fost în valoare de 4 mld. de euro în primele 7 luni din 2021, o creştere importantă faţă de cele 1,2 mld. de euro din primele 7 luni din 2020. Cu toate acestea, şi deficitul de cont curent a crescut la 9 mld. de euro, faţă de 5,3 mld. de euro în ianuarie-iulie 2020.

Analiştii economici sunt de părere că anul acesta investiţiile străine vor creşte, însă nu se mai poate pune problema finanţării masive a deficitului de cont curent (9 mld. de euro în primele 7 luni din 2021) prin ISD. Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, spune că această creştere a investiţiilor străine directe înseamnă o revenire a încrederii investitorilor străini în România, după ce în 2020 au stat în expectativă.