Alpha Bank, după 20 de ani de la acordarea primului credit ipotecar din Romania: Soldul creditelor ipotecare acordate de bancă depăşeşte 1,28 mld. euro. Sergiu Oprescu, şeful Alpha Bank: "Am susţinut peste 45.000 de români să îşi cumpere sau să îşi construiască locuinţa pe care şi-o doreau”

Autor: Claudia Medrega 15.09.2021

Creditul ipotecar, produsul bancar adresat românilor care îşi doresc cumpărarea sau construcţia unei locuinţe, a împlinit 20 de ani pe piaţa locală, după ce în septembrie 2001, Alpha Bank Romania anunţa lansarea Alpha Housing, primul credit ipotecar.

Împrumutul lansat în urmă cu 20 de ani de Alpha Bank permitea cumpărarea unei locuinţe fără alte garanţii în afara ipotecii pe imobilul achiziţionat şi fără giranţI şi era acordat în dolari, pe o perioadă de maxim 10 ani, cu un avans de 30%, fiind conceput pentru cumpărarea unei locuinţe, construirea unei case, achiziţionarea unui teren pentru construcţie sau renovarea casei, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

“Alpha Bank Romania a lansat primul credit ipotecar care era destinat persoanelor fizice şi se baza în întregime pe abilitatea acestora de a rambursa acel credit. A fost o piatră de temelie a dezvoltării pieţei de retail din România, care după acest moment cheie s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. În ultimii 20 de ani, gama de produse a fost continuu dezvoltată şi am susţinut peste 45.000 de români să îşi cumpere sau să îşi construiască locuinţa pe care şi-o doreau”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank Romania şi director general al Reţelei Internaţionale Alpha Bank.

La finalul lunii iunie 2021, soldul creditelor ipotecare al Alpha Bank Romania depăşeşte 6,29 mld. lei (1,28 mld. euro).