Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a Rompetrol, convoacă acţionarii pentru a discuta propunerea acţionarului minoritar KJK Balkan Holding de revocare a administratorilor companiei şi demiterea auditorului financiar

Autor: Cristina Bellu 15.09.2021

Consiliul de Administraţie al Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere a Rompetrol, a decis să convoace acţionarii pe 20 octombrie pentru a discuta propunerea KJK Balkan Holding, cu 10,6% deţinere în companie, de revocare a administratorilor societăţii şi demiterea auditorului Ernst & Young Assurance Services.

Auditorul este vizat pentru că nu a prezentat la termen un raport de audit solicitat de KJK Balkan Holding, în contextul în care acţionarii cu cel puţin 5% din capitalul social al unei companii listate, pot cere auditorului financiar rapoarte suplimentare referitoare la operaţiunile invocate de companie.

Totodată, KJK Balkan Holding a cerut prezentarea de către CA al Rompetrol Well Services a unui raport care să clarifice motivele pentru care compania nu a respectat dispoziţiile art. 94 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 24/2017, care menţionează că auditorul întocmeşte rapoarte suplimentare, în termen de 30 de zile, pe baza informaţiilor prezentate de administratori.

“Auditorul financiar întocmeşte, în termen de 30 de zile, pe baza informaţiilor prezentate de administratori, rapoarte suplimentare, în conformitate cu standardele de audit financiar şi cu cadrul de raportare definit prin standardele internaţionale de contabilitate şi prin reglementările A.S.F., referitoare la operaţiunile reclamate de acţionarii reprezentând cel puţin 5% din totalul drepturilor de vot. Administratorii sunt obligaţi să furnizeze auditorilor toate informaţiile solicitate. Raportul suplimentar este făcut public pe website-ul A.S.F”, menţionează art. 94 alin. (1) lit. b) din legea nr. 24/201.

Pe ordinea de zi a convocatorului companiei mai apar propunerile privind alegerea administratorilor societăţii pentru un mandat de 2 ani, precum şi aprobarea rezilierii contractului de cash pooling încheiat de societate cu KMG Rompetrol SRL, cu acţionarul majoritar al societăţii sau cu alte persoane afiliate acţionarului majoritar al societăţii şi aprobarea retragerii tuturor fondurilor societăţii care au fost transferate fără o justificare economică în conturile acţionarilor societăţii sau ale unor persoane afiliate acestora şi fără ca transferul fondurilor respective să fie în prealabil aprobat de acţionarii societăţii care nu aveau un interes în transferul respectiv.

Rompetrol Well Services, companie cu 121 mil. lei capitalizare, este controlată în proporţie de 73% de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah KazMunayGas, în timp ce ING Luxembourg KJK Balkan Holding SARL deţine 10,7% din capitalul social, arată datele BVB.