PSD propune platonarea preţurilor la energie la media ultimelor şase luni şi vrea ca statul să suporte 50% din scumpiri în numele consumatorului final

Autor: Gabriel Pecheanu 15.09.2021

Mihai Tudose anunţă că PSD depune un proiect de lege privind plafonarea temporară a preţurilor la energie la media ultimelor şase luni, respectiv martie-septembrie. Statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final.

„PSD depune un proiect de lege privind plafonarea preţurilor la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru şae luni a preţului al o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, crearea unui fornd la Ministerul Energie care să compenseze pierderile la furnizori, fond alimentat de la buget şi de la producătorii de energie - 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că e o soluţie temporară la adăpostul cerei guvernul trebuie să se apuce de treabă. În fapt, au lăsat piaţa liberă în cel mai prost moment cu putiinţă, momentul în care producţia naţională e mult sub necesar”, spune vicepreşedintele PSD Mihai Tudose.

El cere Executivului redeschiderea Complexului Energetic de la Mintia, care produce 1200 MWh, precum şi să investească în alte unităţi de producere a energiei electrice.

Mihai Tudose firmă că statul ar putea avea două-trei companii mari care să „ţină preţul jos”, care să „se joace cu piaţa, la modul pozitiv” şi care să asigure măcar necesarul intern măcar pentru consum.

„Azi se produc î România 6000 de MWh şi se consumă 7000. Numai Mintia producea 1200 de MWh. Făcute nişte lucruri cu cap, repede, că se poate”, arată Tudose.