ZF Investiţi în România! Nicolae Moldovan, Beclean: Am format în administraţia locală un corp de specialişti în accesarea fondurilor europene care sunt la zi cu toate oportunităţile

Autor: Bogdan Alecu 16.09.2021

♦ Atragerea de fonduri europene reprezintă singura soluţie de dezvoltare în cazul localităţilor de mici dimensiuni ♦ Oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud a atras fonduri europene de zeci de milioane de euro în ultimii ani pentru a dezvolta atât componenta de smart city, cât şi învăţământul local şi spitalul.

Oraşul Beclean din Bistriţa-Năsăud a reuşit să-şi crească populaţia de la circa 10.000 de locuitori în 2011 la peste 12.640 în 2021 prin îmbunătăţirea condiţiilor de trai, a sistemului sanitar şi a celui de învăţământ. Dezvoltarea are loc în condiţiile în care oraşele mici la nivel naţional au cunoscut în ultimii ani o puternică depopulare.

„Dacă la ultimul recensământ aveam 10.404 locuitori, astăzi avem 12.640. Au fost atraşi prin construirea de blocuri noi (ANL, locuinţe sociale, blocuri pentru medici, cartiere noi cu toată infrastructura de utilităţi la fiecare locuinţă). Dorim să oferim stabilitate orăşenilor, iar viziunea pe care ne-o propunem pentru localitate este ca oraşul Beclean să fie un centru al inovaţiei şi oportunităţilor, un Smart Future City, un loc plăcut în care să trăieşti, să munceşti şi să studiezi; o comunitate cu autorităţi locale responsabile şi deschise, cu cetăţeni activi şi o comunitate de afaceri dinamică şi implicată“, a spus Nicolae Moldovan, primarul oraşului Beclean.

Becleanul a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare pe mai multe planuri, în principal datorită fondurilor europene de zeci de milioane de euro.

„Investiţiile administraţiei locale sunt completate în plan privat de către investitorii din industria metalurgică, servicii, construcţii, dar mai ales pe plan turistic. Faptul că am reuşit să atragem proiecte europene în domeniul turistic, realizând practic de la zero o staţiune turistică – Băile Figa –  e ceva extraordinar. Această dezvoltare a atras după sine ca un magnet o serie de investiţii private în domeniul serviciilor Horeca, azi există 2.000 de locuri de cazare, toate sunt investiţii care au o valoare de peste 10 milioane de euro“, a spus Nicolae Moldovan.

El a subliniat că aceste fonduri au fost atrase datorită investiţiilor în personal din cadrul primăriei. „Am format în administraţia locală un corp de specialişti în accesarea fondurilor europene care sunt la zi cu toate oportunităţile. Avem o colaborare directă cu Agenţia de Dezvoltare Regională N-V şi astfel reuşim să fim la zi cu toate oportunităţile. Fiecare proiect atrage după sine un altul în completare. Cred că o cheie a succesului este valorificarea fiecărei idei şi încrederea că fiecare proiect gândit va avea şi succes de implementare“, a explicat primarul.

Componenta de investiţii publice a atras şi o serie de investiţii private care de asemenea au fost realizate utilizând fonduri europene.

„S-au realizat investiţii private în noi unităţi de producţie precum o  fabrică de lactate, o fabrică de oţet, alta de prelucrare a pieilor, marochinărie curele etc. Chiar acum suntem în implementarea unui parc industrial unde vrem sa atragem diverse domenii de producţie“, a subliniat Nicolae Moldovan.

În cadrul proiectului de smart city primăria a realizat tot prin intermediul acestor proiecte transportul public urban cu autobuze electrice, 15 kilometri de piste de biciclete, semaforizare inteligentă, bănci cu încărcare rapidă a telefoanelor mobile.

„De asemenea, avem în implementare în prezent mai multe proiecte din fonduri europene.“

„Creşterea Eficienţei Energetice în sistemul de iluminat public al oraşului Beclean, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu“, Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului orăşenesc Beclean, Centrul social de zi, Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din oraşul Beclean, Centrul Recreativ Legacy, Varianta de ocolire a oraşului Beclean“, a explicat primarul oraşului.

Un proiect cu impact asupra vieţii comunităţii oraşului Beclean este Campusul Colegiului Naţional „Petru Rareş„, prin intermediul căruia tinerii din oraş au parte de un mediu de învăţare la standarde europene.

„Tot un proiect european cu impact semnificativ pentru comunitatea oraşului Beclean este Grădiniţa cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada“, realizată după un concept japonez cu spaţii vaste de învăţare pentru copii, zone de interes pentru interacţiunea celor mici şi multe jocuri educative, plus dotări inteligente. Noua clădire conţine mobilier cu design prietenos şi viu colorat, numeroase jocuri educative pentru diferite grupe de vârstă, sisteme de monitorizare video, dar şi bucătărie dotată cu aparatură profesională şi săli de baie cu toalete şi duş pentru copii. „Reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea infrastructurii educaţionale a Grădiniţei cu Program Prelungit Albă ca Zăpada, localitatea Beclean“ asigură un proces educaţional la standarde europene şi creşte participarea populaţiei preşcolare la procesul educaţional“, a explicat primarul.

Primăria Beclean are mai multe proiecte în implementare precum Grădina Urbană Transilvania care se va desfăşura pe o suprafaţă amplă chiar în vecinătatea Băilor Figa, Dezvoltarea şi Regenerarea urbană a spaţiilor publice din oraşul Beclean, în completare un al treilea proiect de mobilitate urbană durabilă „Beclean - Oraşul inteligent“, Faleza Someşului pe toată lungimea oraşului o vrem modernizată cu râul Someşul Mare ce este în sine o atracţie; Extinderea turistică în cadrul staţiunii Băile Figa, Izolare de blocuri până reuşim să fie reabilitate termic toate din oraş, Reabilitarea Spitalului orăşenesc Beclean ca o completare desăvârşită cu Ambulatoriul.

„Ne dorim de asemenea un parc industrial unde investitorii să aibă un spaţiu adecvat pentru desfăşurare activităţii cu facilităţi diverse, Muzeul sării pentru a valorifica situl arheologic din oraşul nostru, o Piaţă Mare agroalimentară modernă cu toate facilităţile de la A la Z, plus Reabilitarea Şcolilor Generale din oraş asemeni Campusului“, a explicat primarul.