Simtel Team a raportat afaceri de 18,5 mil. lei în primul semestru din 2021, în urcare cu 30% faţă de S1/2020 şi un profit net de 0,76 mil. lei, plus 41%

Autor: Tibi Oprea 15.09.2021

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, raportează o cifră de afaceri record de 18,5 milioane de lei în primele şase luni din 2021, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 0,76 milioane de lei, o majorare cu 41% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Proiectele de energie regenerabilă au contribuit cu 79% la cifra de afaceri totală.

„În primele şase luni din 2021 am avut parte de o activitate intensă pe toate cele trei linii de business principale, energie regenerabilă, telecomunicaţii şi automatizări. Totodată, este important să subliniem că rezultatele din primul semestru din 2021 au fost realizate în mod organic, deoarece capitalul atras în timpul plasamentului privat a intrat în bilanţ la sfârşitul lunii mai 2021 şi nu a fost utilizat înainte de sfârşitul primei jumătăţi a acestui an. În continuare credem că ne aflăm într-un moment unic, deoarece contextul este favorabil pentru toate liniile de activitate ale companiei noastre. În următoarea perioadă avem în plan atragerea de capital nou pentru a ne accelera şi mai mult dezvoltarea, prin implicarea în mai multe tranzacţii de tip M&A care să completeze gama noastră de servicii. Ne uităm în special la companii care activează în zona de servicii de operare parcuri fotovoltaice, predicţie producţie/consum energie, staţii de încărcare electrice precum şi companii care activează în nişa de robotică industrială. Le mulţumim tuturor investitorilor care au decis să investească în acţiunile Simtel şi să aibă încredere în planul nostru de dezvoltare a afacerii”, a declarat Iulian Nedea, CEO al Simtel Team.

Divizia de energie regenerabilă a companiei a contribuit cu 79% la cifra de afaceri totală, aproximativ 14,6 milioane de lei, pe fondul cererii tot mai ridicate pentru soluţiile oferite de Simtel în domeniu.

Pe parcursul primelor şase luni ale anului, compania a fost implicată într-o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă în România. Unul dintre aceste proiecte a fost construirea pentru Kaufland România a două centrale electrice ce au presupus instalarea a peste 1300 de panouri fotovoltaice. Acestea au o capacitate de 490,5 KWp şi vin în sprijinul mediului înconjurător prin reducerea cu peste 760 de tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, tot în această perioadă, Simtel a realizat construcţia unui parc fotovoltaic de peste 0.6MWp în Bucureşti pentru un retailer internaţional de mobilă.

Pe lângă activitatea de construire de centrale fotovoltaice pe acoperişuri, în prima jumătate a anului, Simtel a realizat servicii de mentenanţă totală pentru un număr de 20 de parcuri fotovoltaice construite pe teren, ce însumează peste 100 MWp, alte 110 centrale electrice fotovoltaice construite în România, pe acoperiş cu o putere instalată de peste 25 MWp şi mentenanţă doar la invertoare în peste 50 de parcuri fotovoltaice ce însumează peste 200 MWp. Astfel, Simtel continuă să fie lider de piaţă în soluţii de design, achiziţionare, construcţie şi întreţinere centrale electrice fotovoltaice, în România.

În ceea ce priveşte viitorul acestei linii de business, compania are în derulare, în momentul de faţă, contracte pentru construcţia a 5 MW de centrale fotovoltaice, ce însumează peste 10.000 de panouri fotovoltaice. Aceste contracte includ peste 25 de proiecte realizate pe acoperiş, cu dimensiuni cuprinse între 50kWp şi 1000kWp. Totodată, Simtel continuă colaborarea în acest domeniu cu clienţii fideli ai companiei, precum Dedeman, Mega Image, Rewe-Penny Market şi Kaufland.

Divizia de telecomunicaţii a contribuit cu 20% la cifra de afaceri totală a companiei, în prima jumătate a anului 2021, şi a adus venituri de 3,7 milioane de lei, cu 15% mai mult decât anul anterior. În această perioadă, Simtel a continuat colaborarea cu Telekom Romania, fix şi mobil, Vodafone România la dezvoltarea reţelelor de comunicaţii sau eficientizarea consumului de energie, dar şi la construcţia reţelei RoNET în parteneriat cu Telekom ce are drept scop construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate. Divizia de automatizări a contribuit cu 1% la cifra de afaceri în prima jumătate a anului 2021, înregistrând venituri de 0,2 milioane de lei. Activitatea Simtel în acest domeniu a fost axată pe lucrări de punere în funcţiune şi mentenanţă pentru partenerii companiei, ABB România şi Nidec.

Pe lângă cele trei linii de business principale, compania a dezvoltat şi continuă să dezvolte noi domenii de activitate, dar care sunt încă în faze incipiente, respectiv reţele de staţii de încărcare maşini electrice şi distribuţie de echipamente necesare construirii de proiecte fotovoltaice.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO începând cu data de 1 iulie 2021. Compania are o capitalizare de piaţă de peste 230 milioane de lei. Înainte de publicarea rezultatelor financiare din primele şase luni al anului, acţiunile SMTL erau tranzacţionate la 32,95 lei/acţiune.