Iresponsabilitatea ASF: cu fiecare zi care trece se adaugă peste 1 milion de euro subscrieri la City Insurance, asigurător în pragul falimentului

Autor: Mircea Nica 16.09.2021

„City Insurance a prezentat aceleaşi probleme privind cerinţa de capital minim, rezervele tehnice şi solvabi­litatea, încă din 2016-2017, când a preluat conducerea pieţei asigurărilor, după ce a încălcat o restricţie impusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la acea vreme de a-şi limita ponderea poliţelor RCA la 75% din volumul subscrierilor anului anterior“, a expli­cat Mişu Negriţoiu, fost preşedinte al ASF, pentru ZF.

„A fost o hotărâre a Consiliului ASF pe datele financiare şi pe un raport de ordin care prevedea mai multe măsuri, inclusiv acoperirea necesarului de capital şi atunci, printre mai multe măsuri de redresare pe care le-am hotărât, a fost şi limitarea ponderii poliţelor RCA la 75%, dar nu a fost respectată niciodată. Noi am dat-o şi ei nu au respectat-o niciodată“, susţine Negriţoiu.

ASF nu a ridicat ieri licenţa City Insurance, aşa cum aştepta toată lumea.

Dacă atunci  City Insurance avea de adus o sumă mai mică pentru restabilirea capitalului minim, respectiv 50 mil. euro, suma s-a triplat între timp, ajungând la 150 mil. euro.

În prezent, asigurătorul încă vinde poliţe RCA prin intermediul brokerilor, în condiţiile în care preţul este suficient de mic pentru a capta interesul consumatorilor.

City Insurance are subscrieri de circa 450 mil. euro, astfel că dintr-un calcul matematic ar rezulta subscrieri de 1,2 mil. euro pe zi.

Viorel Vasile, CEO al Safety Broker, liedrul pieţei de brokeraj în asigurări, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live că ASF a stat pe scaun şi s-a uitat la dezastrul de la City Insurance.