IT-ul, energia şi sănătatea vor fi motoarele pieţei româneşti de M&A în următoarele luni

Autor: Cristina Roşca 16.09.2021

IT-ul, energia şi sănătatea sunt domeniile care suscită cel mai mult interesul investitorilor din România, aceleaşi sectoare fiind şi până acum, în pandemie, motoarele pieţei de M&A.

„În ciuda restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, fluxul de tranzacţii de M&A s-a menţinut. (...) Sperăm ca piaţa să îl menţină şi în perioada următoare, având în vedere faptul că încrederea şi apetitul investiţional sunt la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creştere în ultima perioadă, cum ar fi software şi servicii IT, energie (în special cea din surse regenerabile), sănătate/industria farmaceutică şi tehnologie“, spune Horea Popescu, coordonator al practicii corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul CMS şi managing partner al CMS România.

Piaţa de M&A din Europa Centrală şi de Est a crescut în primul semestru din 2021 cu 50% în volum, parafându-se 287 de tranzacţii, şi cu 54% în valoare, până la 12,6 mld. euro, arată raportul casei de avocatură CMS - European Outlook 2022.

Din regiunea Europei Centrale şi de Est fac parte Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Nu există date defalcate pe fiecare piaţă în parte.

Pe piaţa de M&A din România s-au semnat anul trecut 136 de tranzacţii cu o valoarea totală de aproape 3,4 mld. euro, potrivit raportului CMS Emerging Europe M&A 2020. Piaţa a scăzut cu circa 5% în volum şi aproximativ 10% în valoare.