Iohannis îi cere şefului Enel investiţii în producţia de energie în România. Statul, cel mai mare jucător din producţie, nu a construit nicio unitate nouă în 30 de ani

Autor: Roxana Petrescu 16.09.2021

♦ Dincolo de preţ, alimentarea cu energie şi gaze a consumatorilor din această iarnă ar putea deveni o dificultate majoră, acesta fiind rezultatul direct al lipsei de investiţii din sectorul de producţie dominat chiar de statul român.

Klaus Iohannis, preşedintele României, i-a transmis lui Francesco Starace, CEO-ul grupului Enel, că-şi doreşte mai multe investiţii în zona de producţie de energie astfel încât securitatea energetică a României să fie întărită. Enel este un grup în care statul italian deţine cel mai mare pachet de acţiuni. Mesajul a fost transmis în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o la Palatul Cotroceni, pe 14 sepetmebrie, într-un context marcat de scumpiri istorice la utilităţi.

„Preşedintele Ro­mâ­niei a subliniat nece­sitatea creşterii consistente a inves­tiţiilor şi a dezvoltării de noi unităţi de pro­ducţie în sectorul energetic, care să contri­buie la conso­lidarea securităţii energetice a României, dar şi în plan regional. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că pot fi explorate şi fructificate noile direcţii de dezvoltare, cu soluţii pe termen lung, precum electro­mo­bilitatea sau utilizarea hidrogenului ca sursă de ener­gie“, se arată în comunicatul adminis­traţiei prezidenţiale în urma întâlnirii.