Va deveni City Insurance un caz Enron/WorldCom/Wirecard pentru sistemul financiar bancar din România?

Autor: Mircea Nica 17.09.2021

♦ Cazul City Insurace prin care funcţionarea companiei a fost permisă de ASF pe baza unor hârtii bancare care astăzi se dovedesc false, începe să semene tot mai mult cu marile cazuri de fraudă din America, precum Enron şi Worldcom, sau Wirecard din Germania.

Toate aceste cazuri de fraudă au în comun folosirea unor dovezi false privind existenţa unor sume de bani în diverse bănci. Toate aceste cazuri s-au soldat cu cutremure financiare, cu administrator şi supraveghetori care sunt astăzi în închisoare, chiar şi cu dispariţia uneia dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă din lume, din anii 90, Arthur Andersen.

În cazul City Insurance, compania nu ar fi ajuns la 45% cotă de piaţă în asigurări şi afaceri de 500 mil. euro, dacă în 2017 ASF ar fi verificat cu stricteţe existenţa a 50 mil. euro, într-un cont pe care compania spunea că îl are, în mod fals, în Elveţia.

Întrebarea este cum de ASF nu a verificat existenţa acestor bani. De asemenea, o altă întrebare este dacă ASF a solicitat Băncii Naţionale, Oficiului pentru Spălare a Bănilor sau altor instituţii din România, precum SRI sau SIE, să verifice dacă aceşti bani există sau nu.