Clienţii unui asigurător în insolvenţă pot primi de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor despăgubiri în două luni de la publicarea deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Cuantumul plafonului creşte la 500.000 lei

Autor: Mircea Nica 17.09.2021

Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA) ar putea avea un nou plafon, de 500.000 lei, pentru efectuarea plăţilor indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii, încheiate, în condiţiile legii, în cazul stării de insolvenţă sau faliment al unui asigurător, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Astfel, cuantumul plafonului de garantare creşte de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă. 

Un alt aspect care justifică urgenţa demersului este cel al modificării termenului în care Fondul de garantare a asiguraţilor este îndreptăţit să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, dispoziţie nou inserată ca măsură de protecţie a acestei categorii, de consecinţele insolvenţei unui asigurător, se mai arată în proiectul Ordonanţei de Urgenţă.