24 de ani de la lansarea primului indice bursier românesc – BET. De la 1.000 de puncte în toamna anului 1997 indicele BET este astăzi la circa 12.400 de puncte cu 19 companii de 115 mld. lei. Banca Transilvania, cel mai longeviv emitent

Autor: Liviu Popescu 17.09.2021

♦ Trei dintre cele 10 companii incluse în BET la momentul lansării se tranzacţionează şi în prezent la bursa de la Bucureşti – Antibiotice, Compa şi Şantierul Naval Constanţa ♦ Celelalte şapte au fost delistate între timp: Arctic, Azomureş, Automobile Dacia, Oţelinox, Policolor, Terapia ♦ Pe 22 septembrie 2014 Bursa de Valori avea să lanseze indicele BET-TR, care reflectă şi randamentul dividendelor plătite de companiile din prima ligă bursieră.

Pe 19 septembrie 1997 Bursa de Valori Bucureşti lansa indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) pentru a reflecta dinamica unei pieţe de capital proaspăt redeschise după zeci de ani de beznă din perioada comunistă. Astăzi, la 24 de ani distanţă, comunitatea investiţională sărbătoreşte cum nu se poate mai bine aniversarea primului indice bursier românesc: maxim istoric, număr record de companii incluse şi o capitalizare nemaiatinsă. 

„La 24 de ani, indicele BET, principalul şi primul indice lansat de Bursa de Valori Bucureşti, va avea în componenţa sa 19 com­panii cu o capitalizare cumulată de 115 miliarde de lei, oferind astfel o mai bună reprezentare şi diversificare sectorială. Aproape două decenii indicele a inclus 10 companii, iar din martie 2017 am început să extindem indicele şi să includem noi emitenţi. Mai mult, patru dintre companiile incluse acum în indicele BET fac parte şi din indicii furnizorului global FTSE Russell. Evoluţia indicelui BET de până acum reflectă atât dezvoltarea, cât şi potenţialul pieţei de capital”, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.