Cât ne va costa o eventuală dublare a dobânzilor la care se împrumută statul?

Autor: Răzvan Botea 17.09.2021

Statul român ar putea să plătească peste 30 de miliarde de lei (6 mld. de euro) în 2022 cu dobânzile, în cazul în care dobânzile la împrumuturile pe care le face statul în lei se vor dubla, dacă vor creşte dobânzile pe plan internaţional şi dacă va continua deprecierea cursului leu-euro.

Rata dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României (BNR), dobânda de referinţă, este la 1,25%, iar inflaţia la 5,3%, o anomalie care nu va putea dura foarte mult timp, astfel încât în mod cert dobânzile vor creşte. „Spaţiul fiscal (diferenţa dintre veniturile statului şi cheltuieli - n. red.) este îngustat semnificativ de creşterea dobânzilor, mai ales că datoria publică nu mai este mică. Creşterea dobânzilor ne îngustează spaţiul fiscal şi obligă la o ajustare, ajustarea pe care oricum suntem obligaţi să o facem, dar creşterea dobânzilor aduce o nevoie de ajustări suplimentare“, spune, pentru ZF, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

În 2020, guvernul a cheltuit 14,5 mld. de lei cu dobânzile, arată execuţia bugetară. Proiecţia pentru 2021 arată cheltuieli de 16,7 mld. de lei cu dobânzile, însă în condiţiile în care Banca Naţională a României a păstrat rata dobânzii de politică monetară la 1,25%.