Majoritatea angajaţilor nu se aşteaptă se revină la birou cu normă întreagă. Devine munca de acasă o soluţie de viitor?

Autor: Andrei Şerbănescu 18.09.2021

Majoritatea oamenilor nu cred că lucrătorii se vor întoarce la birou cu normă întreagă, sugerează un sondaj realizat de BBC News.

Un total de 70% din 1.684 de persoane chestionate au prezis că lucrătorii „nu se vor mai întoarce nicidoată la birou în acelaşi număr”.

Majoritatea lucrătorilor au declarat că preferă să lucreze de acasă, full-time sau part-time.

În acest context, managerii devin îngrijoraţi de scăderea creativităţii angajaţilor la locul de muncă.

În cadrul sondajului, jumătate dintre cei 530 de lideri chestionaţi au fost de părere că lucrul de acasă ar putea afecta atât creativitatea angajaţilor, cât şi colaborarea dintre aceştia.

Şefii marilor firme, cum ar fi banca de investiţii Goldman Sachs şi gigantul technologic Apple, au dat dovadă de ceva mai puţină flexibilitate, numind lucrul de acasă „o aberaţie”.

Cu toate acestea, atât managerii cât şi angajaţii chestionaţi pentru BBC au fost de acord că nici productivitatea, nici economia nu vor fi afectate de continuarea lucrului la domiciliu.

Directorul executiv al BT, Philip Jansen, a declarant pentru BBC că intenţionează să-şi lase angajaţii, pe viitor, să lucreze de acasă trei sau patru zile pe săptămână – deşi mii de ingineri nu vor beneficia de aceeaşi flexibilitate.

Potrivit sondajului, mai mult de trei sferturi dintre angajaţi sunt de părere că, pe viitor, superiorii lor le vor permite să lucreze o parte din timp de acasă.

Conform celor mai recentre cifre oficiale, proporţia angajaţilor care au lucrat de acasă în 2020 a crescut la 37%, o creştere semnificativă faţă de 27% în anul precedent.

Aproximativ 60% dintre persoanele chestionate au considerat că tinerii vor avea dificultăţi în a se adapta fără contactul direct cu colegii lor de muncă.

De asemenea, jumătate dintre lucrătorii chestionaţi au declarat că randamentul femeilor poate fi sporit de munca la domiciliu, sarcinile de îngrijire a copiilor fiind mai puţin un obstacol.

În Anglia, prim-ministrul Boris Johnson a recomandat o „revenire traptată la muncă” în timpul verii, deoarece măsurile legate de coronavirus s-au mai relaxat. În restul Regatului Unit, oamenii sunt încă sfătuiţi să continue lucru la distanţă, acolo unde este posibil.