Dorothee Hasnaş, consilier pe patrimoniu şi curator din partea Ordinului Arhitecţilor din România: Anul acesta, Street Delivery ajunge chiar şi în cartierele dormitor. Vrem să redăm oraşul pietonilor şi vom avea activităţi din Drumul Taberei până la Timpuri Noi, acces în curtea Senatului şi tururi ghidate în interiorul acestuia

Autor: Alexandra Matei 17.09.2021

♦ Festivalul va avea loc între 17 şi 19 septembrie. ♦ La ediţia de anul acesta sunt aşteptaţi circa 10.000 de oameni pe zi. ♦ Câteva locuri din oraş unde vor avea loc activităţi culturale şi recreative sunt baza sportivă Cireşarii, curtea Senatului, pe strada Pictor Arthur Verona, dar şi în cartiere ca Drumul Taberei sau Timpuri Noi.

Street Delivery, unul dintre cele mai longevive festivaluri urbane din ţară, se extinde anul acesta în mai multe zone din Bucureşti, din dorinţa de a reda pietonilor oraşul, de a promova ideea de mobilitate şi de oraş verde şi de a strânge în acelaşi loc proiecte ingenioase care există deja în societatea civilă, dar care nu s-au făcut încă atât de cunoscute.

Până acum, evenimentul non-profit început în 2006 avea loc pe strada Pictor Arthur Verona din Bucureşti, însă la ediţia din acest an activităţile vor avea loc chiar şi în cartierele aflate mai departe de centrul oraşului – în aşa numitele cartiere dormitor –, din Drumul Taberei, până la Timpuri Noi. În plus, accesul în curtea Senatului şi tururile ghidate în interiorul clădirii vor fi permise.

„Prin Street Delivery ne propunem să încurajăm proiecte care există deja în societatea civilă, care aparţin unor persoane private cu idei bune sau unor grupuri de iniţiativă civică.  Există diverse finanţări pentru astfel de iniţiative, dar nu sunt la fel de vizibile ca atunci când faci un street festival unde oamenii pot să vină să se cunoască şi să vadă tot ce se întâmplă în jur. Sunt proiecte ce pot fi replicate, iar unele dintre ele se duc de la un oraş la altul. Tinerii şi copiii sunt interesaţi şi deschişi faţă de acest eveniment, unii vin ca voluntari, alţii, pentru că vor să încerce diverse lucruri noi. Noi avem ateliere de dans, robotică sau meşteşugărit, pe care ei le pot testa. Pe de altă parte, poţi să mergi la un eveniment fără intrare, poţi să vii şi să vezi ce se întâmplă în jur în părţi diferite ale oraşului, poţi fi turist la tine în oraş. Vrem să arătăm că nu trebuie să mergi mereu în centru, unde se întâmplă cele mai multe lucruri şi apoi să te întorci în cartierul în care doar dormi”, a declarat pentru ZF Dorothee Hasnaş, consilier pe patrimoniu şi curator din partea Ordinului Arhitecţilor din România.

Ea este de părere că un eveniment ca Street Delivery poate fi un eveniment recurent.

Astfel, explică aceasta, ar putea să fie promovate iniţiativele care există deja sau punctele de atracţie din anumite zone ale oraşului. Mai mult, aceste idei şi iniţiative, fie de entertainment, fie de petrecere a timpului liber chiar în cartierul în care oamenii locuiesc trebuie testate, iar în funcţie de ceea ce îşi doresc cei din zonele respective, să se facă astfel de evenimente precum Street Delivery.

„Oamenii trebuie educaţi şi cea mai bună educaţie cred că este făcută prin exemplele de bune practici”, consideră Dorothee Hasnaş.

Problema într-un oraş mare ca Bucureştiul nu este densitatea în sine, susţine aceasta, ci felul în care sunt administrate spaţiile publice. În acest sens, ea afirmă că lucrurile ar funcţiona „ceas”, chiar şi în carierele dormitor cu un număr mare de locuitori, dacă parcurile, grădinile sau alte diverse locuri din acele zone ar fi administrate corect şi eficient.

În acest weekend, în cadrul festivalului urban Street Delivery, oamenii vor putea participa la activităţi desfăşurate la baza sportivă Cireşarii, în jurul parcului de 33.000 mp, închis deja de 13 ani.

În curtea Senatului, de asemenea, vor avea loc diverse ateliere, de la dans şi până la bricolaj, va fi permis accesul în clădire şi realizarea unui tur ghidat, iar în restul timpului vor fi susţinute concerte şi oamenii vor putea cumpăra băuturi şi gustări de la food truck-urile amplasate în curte.

Pe strada Pictor Arthur Verona, între Bulevardul Magheru şi grădinile dinspre Icoanei/Ioanid, oamenii vor putea petrece timp într-o zonă verde, iar la Timpuri Noi vor fi diverse activităţi pe apă.

La ediţia de anul acesta din Bucureşti sunt aşteptaţi circa 10.000 de oameni pe zi în toate zonele în care vor avea loc activităţi.

Iniţiativa Street Delivery a fost preluată şi de alte oraşe mari din ţară, cum ar fi Oradea, Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Craiova, Bacău, Sibiu sau Braşov, iar în aproape toate cazurile există parteneriate cu administraţiile şi instituţiile locale.

Dorothee Hasnaş mai spune că, anual, fondurile pentru acest proiect vin din partea Timbrului de Arhitectură şi a Fundaţiei Cărtureşti, dar şi din partea sponsorilor.

„Un proiect ca acesta ar avea nevoie de cel puţin 20.000 de euro. Însă, pentru a rula un astfel de eveniment, fără a mai fi nevoie de voluntari, tot costul s-ar ridica la 100.000 de euro pentru un oraş ca Bucureşti”, a mai adăugat ea.