Piaţa energiei bifează creşteri în volume record: consumul industriei s-a majorat cu 10%, iar jumătate dintre consumatorii casnici sunt în piaţa concurenţială

Autor: Roxana Petrescu 20.09.2021

Una dintre explicaţiile pentru scumpirea fără precedent a energiei electrice este chiar foamea de electricitate generată de redresarea economică postpandemie Atât consumul industriei, cât şi cererea naţională de energie sunt la nivelul din 2019, după creşteri semnificativă în primele şase luni.

Datele de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată creşteri spectaculoase ale consumului de energie, pe toate categoriile de consumatori, în primele şase luni ale anului, lucru care a făcut ca întregul sector să ajungă la nivelul de dinaintea crizei sanitare.

Astfel, de la un ritm de creştere de circa 2-3% pe an, în primul semestru consumul intern de energie a crescut cu 8%, cel mai mare salt fiind făcut chiar pe zona industrială, unde cererea a crescut cu 10%. Pe zona consumatorilor casnici, cererea a fost cu 7% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut. Un alt fenomen vizibil pe segmentul consumatorilor casnici este trecerea spre zona concurenţială, deja jumătate din cantitatea consumată fiind făcută în cadrul unor contracte semnate pe piaţa liberă.