Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la Bucureşti pentru a semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: Pot să confirm că suntem pe cale să finalizăm evaluarea PNRR al României. Vom termina acest proces zilele următoare

Autor: Ramona Cornea 20.09.2021

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine la Bucureşti pe 27 septembrie pentru a semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după cum a anunţat instituţia europeană.

„Pot să confirm că suntem pe cale să finalizăm evaluarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Vom termina acest proces zilele următoare, iar preşedinta planifică o vizită la Bucureşti pe 27 septembrie. Ne aşteptăm ca analizarea Planului să se fi finalizat până atunci”, a declarat  Dana Spinanţ, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, în cadrul unui briefing de presă de vineri.

Europarlamentarul Dragoş Pîslaru afirmă că PNRR-ul este deja aprobat şi că prefinanţarea de 1,9 miliarde de euro va veni în acest an.

„Informal, PNRR este în acest moment un plan deja aprobat. Data de lansare coincide, de obicei, cu anunţul unei vizite a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ţara respectivă. Pe data de 27 septembrie este anunţată această vizită. Un semnal potrivit căruia Comisia Europeană nu se amestecă în nicio bătălie politică. Sunt absolut sigur că prefinanţarea de

1,9 miliarde de euro va veni în acest an. Comisia Europeană este deja pregătită cu sumele din prefinanţare”, a scris Pîslaru pe un site de socializare.

PNRR se referă la un pachet de investiţii publice şi reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Ţară 2019-2020 . Aceste reforme şi proiecte de investiţii publice trebuie puse în aplicare până în 2026.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.

În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026.

PNRR are la bază 6 piloni principali: tranziţia spre o economie verde; transformarea digitală; creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă; coeziunea socială şi teritorială; sănătate şi rezilienţă instituţională; copii, tineri, educaţie şi competenţe.