Fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare: Avem de îndeplinit peste 500 de obiective ca sa putem atrage banii din PNRR

Autor: Dorin Oancea 18.09.2021

PNRR, în formă în care urmează să fie aprobat de Comisia Europeană are una dintre cele mai consistente anexe de condiţionalităţi raportat la celelalte state membre, a scris sâmbătă pe Facebook fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare. 

Avem de îndeplinit peste 500 de “milestone-uri” şi “target-uri” că să putem atrage toţi banii din granturi şi împrumuturi, precizează Nazare.

Fostul demnitar adaugă că succesul negocierii PNRR nu e dat de simplă aprobare, ci mai ales de condiţiile agreate. „Corespondenţă cu Comisia Europeană, începând cu luna iunie, a fost secretizată pe motiv că erau negocieri în curs. Atât timp cât premierul anunţă furtunos aprobarea, nu văd de ce clauzele de atragere a banilor din PNRR să rămână secretizate. Domnul Cîţu declara recent, aflat în vizită în Teleorman, că nu crede că a există vreun premier mai transparent că el. Aşadar, când vom putea consulta pe site-ul Guvernului clauzele pe care le conţine formă finală a PNRR? Sper că nu după aprobarea finală că să nu pună o ţară întreaga în faţă faptului împlinit”, spune Nazare.

Un alt aspect omis permanent de premier în grabă de a capitaliza la congresul PNL, pe baza aprobării PNRR, este faptul că validarea PNRR de către Comisie este doar un pas intermediar. PNRR-ul României va fi considerat aprobat numai după validarea să în unanimitate de către consiliul miniştrilor de finanţe (ECOFIN), asta după ce va trece de COREPER (Consiliul Reprezentanţilor Permanenţi) , FICO(Grupul de lucru al consilierilor financiari) şi EFC (Comitetul Economic şi Financiar). Numai atunci România va avea acces la avans, mai arată Nazare.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine în România pe 27 septembrie, semn că PNRR a fost aprobat. Potrivit premierului, până la finalul anului va veni primul avans din PNNR.