Faliment. City Insurance, cel mai mare asigurător din România, cu o cotă de piaţă de peste 20%, s-a prăbuşit. ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea insolvenţei şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de faliment

Autor: Mircea Nica 20.09.2021

ASF a anunţat oficial vineri respingerea planului de finanţare pe termen scurt şi a planului de redresare, retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva City Insurance Investitorul olandez I3CP declara oficial înaintea anunţului ASF că vine cu 300 mil. euro pentru restabilirea capitalului asigurătorului Din anul 2014 până în prezent, asigurătorul a strâns amenzi impuse de ASF de 18,7 mil. lei City Insurance avea peste 20% din piaţa asigurărilor generale şi 45% din piaţa RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat vineri, după mai bine de o săptămână de la constatarea neîndeplinirii cerinţei de capital minim pentru că investitorul olandez I3CP nu a adus 150 mil. euro, verdictul final în cazul City Insurance. Planul de finanţare pe termen scurt şi de redresare transmise de asigurător au fost respinse, s-a constatat starea de insolvenţă a City Insurance şi se promovează cererea privind deschiderea procedurii de faliment împotriva companiei, potrivit informaţiilor transmise de ASF.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoştinţă că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deţine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată şi valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) şi lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1)  şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dată fiind şi inexistenţa vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanţare pe termen scurt şi Planul de redresare sunt în mod evident neadec­vate şi nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii şi, pe de o parte, solva­bilitatea societăţii este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.“