ZF Live. Speranţa Munteanu, consultant în restructurare: Marile companii de RCA din România, de la un punct încolo, nu au mai putut să asigure capitalul necesar pentru a-şi continua activitatea. Lucrurile se debalansează când creşte nivelul de daune. Un alt posibil motiv pentru care acestea ajung în faliment este structura lor de acţionariat

Autor: Alexandra Matei 21.09.2021

♦ Companiile mari de asigurări RCA au reuşit să aibă o porţiune a pieţei foarte mare, spre 40-50%, ceea ce a contribuit la prăbuşirea lor.

Speranţa Munteanu, consultant în re­struc­turare, susţine că cele mai mari companii de asigurări RCA de pe piaţa din România, precum Astra Asigurări, Carpatica Asigurări şi, recent, City Insurance, se prăbuşesc din cauza fap­tului că ajung într-un punct în care nu mai pot asigura capitalul necesar pentru a-şi con­ti­nua activi­tatea, întrucât deţin o pon­dere mult prea mare din totalul pieţei.

Lucrurile încep să se dez­echilibreze, după cum spu­ne aceasta, atunci când ni­ve­lul de daune creşte, iar com­paniile de RCA nu se mai pot autofinanţa şi intră pe pierdere.

„Sunt asemănări între fir­me ca City Insurance, Astra Asi­gurări sau Carpatica Asigurări. Mă refer, în primul rând, la faptul că toate sunt com­panii de asigurare cu capital privat in­di­vidual. Ceea ce s-a întâmplat cu marile com­panii de RCA din România a fost că, de la un punct încolo, nu au mai fost capabile să asigure capi­talul necesar pentru a-şi continua activi­ta­tea la dimensiunea la care ajunseseră atunci când au fost puse în insolvenţă. Toate aceste trei companii aveau un procent din piaţa de RCA foarte mare pentru o singură companie, com­parativ cu celelalte companii de asigurări, fie de nivel global, fie cel puţin de nivel euro­pean. Se constată că aceste companii au reuşit să aibă o porţiune a pieţei foarte mare, spre 40-50%. Lucrurile se debalansează atunci când creş­te nivelul de daune, iar compania nu mai reu­şeşte să îşi autofinanţeze activitatea şi începe să intre pe pierdere, erodându-şi capitalul. Asta s-a întâm­plat la Astra Asigurări şi bănuiesc că de la un punct încolo, şi la City Insurance“, a spus Speranţa Munteanu, consultant în restructurare, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.