Afaceri de la zero. Bogdan Mazilu, kinetoterapeut, a pornit Clubul Sportiv Nemo în Braşov, unde au ajuns peste 1.000 de copii

Autor: Georgiana Mihalache 21.09.2021

♦ Club Sportiv Nemo înseamnă astăzi cursuri de înot, tabere de schi şi tabere de vară, dar şi un afterschool unde învaţă 50 de copii.

Club Sportiv Nemo, un busi­ness care pornea în urmă cu cinci ani, în Braşov, s-a dez­voltat din pasiunea antre­pre­norului Bogdan Mazilu pen­tru înot, ulterior dezvoltând şi partea de schi, dar şi un afterschool. Început iniţial cu un salariu, businessul va ajunge la 400.000 lei afaceri în 2021, din estimările fondatorului.

„Povestea businessului a început din pasiunea pentru sport şi pentru două acti­vi­tăţi importante pentru creşterea ar­mo­nioa­să: înot şi schi. La început am avut doar par­tea sportivă, ulterior ne-am axat şi pe after­school, o educaţie în adevăratul sens al cu­vân­tului. Dacă vezi muntele, te atrage cum­va zăpada de acolo şi trebuie să le oferi copi­ilor ceea ce îţi place ţie“, a spus Bogdan Mazilu. El era anterior kinetoterapeut, dar lucrând paralel cu copiii la bazinul olimpic din Bra­şov şi-a dat seama că această zonă este cea care îi place mai tare, aşa că a urmat calea antreprenoriatului.

„Am pornit la drum cu un salariu. Am luat nişte plute de înot, intrări la bazin şi pentru schi câteva echipamente. Am crescut încet-încet. Folosim infra­structura bazinului olimpic din Braşov. Din păcate, în Braşov există doar un bazin olimpic şi sportivul care este iniţiat în jur de un an-doi, vrea să facă şi performanţă“, a mai spus Bogdan Mazilu.

Numele clubului – Nemo – face trimitere la personajul din desene animate cu acelaşi nu­me, care este un peştişor, fiind astfel reţinut de copii.

În prezent, Club Sportiv Nemo are două serii de copii la înot, de circa 10 copii pe serie, care sunt instruiţi de una sau două persoane, în funcţie de nivelul celor mici.

„Nu avem interval de vârstă, noi pre­luăm copilaşi începând cu doi ani şi aştep­tăm oameni până la 99 de ani. Noi recomandăm să se înceapă înotul cât mai devreme pentru acomodare şi pentru creştere. La vârste mici nu există noţiunea de frică şi avantajează să fii acomodat cu apa“, a mai explicat fondatorul Clubului Sportiv Nemo.

Cei mai mulţi clienţi sunt însă copiii, iar preţurile pentru cursurile de înot sunt între 40 lei pentru grupe şi 100 lei individual. Clubul nu are propriul bazin, ci se foloseşte de infrastructura bazinului olimpic din Braşov. Acest lucru vine şi cu o serie de restricţii, în special pentru că seara nu mai sunt permise cursurile pentru iniţiere.

Fiind aproape de munte, în Braşov, după ce a deschis înscrierile pentru cursuri de înot, Bogdan Mazilu a mers şi pe nişa taberelor de schi, acolo unde copiii dezvoltă legături, încep o activitate nouă. În plus, li se oferă un pachet care include, pe lângă tabăra de schi, pi lecţii de înot, echitaţie şi drumeţie.

Pentru că părinţii îl întrebau dacă pot să lase copiii mai mult după lecţiile de înot, Bogdan Mazilu a văzut oportunitatea de a deschide un afterschool. În prezent, sunt 50 de copii înscrişi.

„Acum vreo doi-trei ani părinţii au înţeles ce înseamnă o educaţie privată după după ce iese copilul la şcoală. Noi alocăm cam 5-7 copii de profesor.

Noi suntem opt angajaţi acum. Avem cinci la after school, plus eu şi o colegă, şi o persoană care se ocupă de transport. Mai avem ceva colaboratori“, a mai spus Bogdan Mazilu.

Perioada pandemiei a prins Club Sportiv Nemo în plină dezvoltare, pentru că atreprenorul luase o casă pentru a o transforma în afterschool, iar din martie până în iulie nu a putut oferi cursuri de înot, bazinul fiind închis. Totuşi, businessul s-a adaptat.

„Din punct de vedere financiar a fost greu un pic pentru că ne doream să mergem şi la înot. Noi şcoala de vară şi after school le promovăm cu program sportiv. A fost un pic greu, dar am înlocuit înotul cu drumeţii, adică am ieşit cât ne-a permis vremea, am ieşit pe lângă Braşov, prin zonele de munte“, a mai spus Bogdan Mazilu.

Clienţii află de Clubul Sportiv Nemo de pe facebook sau de pe site-ul clubnemo.ro, dar şi la telefon,

Cifra de afaceri în 2020 a ajuns la 200.000 de lei, iar pentru anul acesta antreprenorul vrea să dubleze acest rezultat.

„Ce îmi doresc eu să fac cel mai mult este un bazin. Aş vrea un bazin propriu ca planurile mele de seara să se sincronizeze şi dimineaţa, nu să mă oprească o problemă că nu pot să intru în bazin sau nu pot să-mi fac treaba. Este undeva departe, dar cred că un bazin cu trei culoare. Cred că investiţia ar fi în jur de 200.000 – 300.000 de euro“, a mai spus Bogdan Mazilu.

El crede că prin acest bazin s-ar dezvolta şi Braşovul, putând crea parteneriate şi cu alte cluburi, în contextul în care sunt mulţi instructori şi mulţi copii care îşi doresc să vină la înot.

În cazul cluburilor sportive, în 2020 cifra de afaceri la nivelul tuturor companiilor care activau în această zonă a fost de 118 mil. lei, cu doar cu 1 mil. lei mai mare faţă de 2008, conform datelor Registrului Comerţului.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.