Compania agricolă românească Rodbun va furniza sămânţă pentru plante cerealiere în Congo şi estimează operaţiuni de peste 5 milioane de euro în primii doi ani

Autor: Florentina Niţu 21.09.2021

Compania românească Rodbun, deţinută de Alexandru Iancu şi Daniel Muntean, va furniza sămânţă pentru plante cerealiere în Republica Democrată Congo din Africa şi estimează că operaţiunile sale vor depăşi 5 milioane de euro în primii doi ani, potrivit unui comunicat de presă.

Rodbun a fost invitată oficial de ministrul Agriculturii din Congo, M'zinga Birihanze Désiré, ca să asigure sămânţă pentru statul african, considerat o piaţă emergentă majoră din Africa, cu o populaţie de peste 105 milioane locuitori. Oficialul din Congo s-a orientat către genetica românească având în vedere şi rezistenţa la secetă.

„Recucerirea pieţei africane este o oportunitate şi o datorie de onoare pentru compania noastră. Suntem o firmă 100% românească şi, din acest motiv, ştim ce rol important a jucat România în Africa în deceniile trecute. Vom relua cooperarea din punctul în care ea a fost pusă în aşteptare. Potenţialul agricol al Republicii Democrate Congo este uriaş şi genetica românească, productivă şi accesibilă, este ideală pentru piaţa africană. Rodbun începe azi o nouă etapă din istoria sa, urmând să dovedească faptul că experţii români în agricultură pot deveni campioni şi pe pieţele externe”, a spus Alexandru Iancu, cofondatorul Rodbun.

Rodbun a găzduit în perioada 19-20 septembrie o delegaţie din Congo, care a vizitat fabrica Rodbun din Brăila, precum şi ferma şi silozul de la Vădeni. La sediul central al companiei Rodbun, ministrul Agriculturii din Congo a invitat oficial Rodbun Grup să investească în Republica Democrată Congo, furnizând genetică românească pentru a sprijini renaşterea fermierilor într-una din cele mai mari şi mai importante ţări africane, potrivit reprezentanţilor Rodbun. În urma invitaţiei, o delegaţie Rodbun va vizita în perioada următoare Congo pentru a stabili detaliat modul în care compania din România va investi în agricultura congoleză.

Grupul Rodbun lucrează circa 10.000 de hectare de pământ, având ferme în majoritatea regiunilor din ţară. De asemenea, trei fabrici de procesare şi condiţionare sămânţă, o echipă de peste 500 de persoane şi 50 de magazine agricole. 
La începutul acestui an, reprezentanţii Rodbun spuneau că sunt optimişti în 2021 şi estimează o creştere de 20% a vânzărilor de produse şi servicii, depăşind astfel 600 de milioane de lei.