Crahul Evergrande trimite unde de şoc pe burse. Investitorii se tem de scenariul din 2008. „Bursele atinseseră deja niveluri înalte şi este posibil ca orice pretext să fi fost unul potrivit pentru a ajusta din evaluări.“

Autori: Liviu Popescu , Bogdan Cojocaru 22.09.2021

Posibilul default al colosului imo­biliar Evergrande, cu datorii de 300 miliarde de dolari, a pro­vo­cat un seism pe burse, iar unda de şoc s-a propagat pe pieţele din întreaga lume, inclusiv la Bursa de la Bucureşti, lovind companii şi active care au prea puţine de-a face cu China şi piaţa ei imobiliară.

Deşi mulţi analişti asigură că Ever­grande nu va fi momentul Lehman Brothers al Chi­nei, situaţia arată care sunt vulne­ra­bi­lităţile economiei chineze, de care depinde în­treaga eco­monie mondială, şi ce capacitate de inter­venţie au şi cât de departe pot merge par­tidul comunist şi guvernul de la Beijing, acum că au promis mai multă „prosperitate comună“.

Cei optimişti văd în zguduirea burselor de la începutul săptămânii o ocazie bună pentru noi achiziţii şi pentru completarea portofoliului, în timp ce alţii consideră că aceasta ar putea fi corecţia mult aşteptată, de 10-15%, şi stau astfel pe poziţii pentru a aştepta preţuri şi mai mici ale acţiunilor.

Cert este însă că atât cei optimişti, cât şi cei pesimişti, urmăresc cu mare atenţie unda de şoc pornită din China, acolo unde gigan­tul imobiliar Evergrande este în faţa unui posibil colaps. Iar întreabarea tuturor, de al cărui răspuns va depinde evoluţia burselor în perioada următoare, este cât de mare va fi efectul de contagiune?

„Posibila insolvenţă a unui colos de pe pia­ţa imobiliară din China este o ştire care nu poate fi privită cu indiferenţă. Venită în­tr-un moment în care trendul multianual de creş­tere al pieţelor bursiere continuă fară co­recţii sem­nificative, a ofe­rit investitorilor un motiv real de îngri­jorare. Am văzut anu­mi­te corecţii bur­sie­re, dar a căror am­ploa­re (procentuală) nu este una semnificativă, până în acest moment“, spu­ne Alin Brendea, director gene­ral adjunct al Prime Transaction.

În urmă cu un deceniu, economia  chine­ză trebuia să crească cu orice preţ, inclusiv pe datorie, iar oamenii de rând erau încu­ra­jaţi să con­sume. Aşa au apărut celebrele ora­şe-fan­tomă ale Chinei, cartiere cu blocuri de apar­ta­mente şi birouri uriaşe pustii. Unele dintre blocuri au început să fie dinamitate, iar unul din dezvoltători, Evergrande, stă ga­ta să se prăbuşească sub povara datoriilor de miliarde de dolari.

„Bursele atinseseră deja niveluri înalte, şi este posibil ca orice pretext să fi fost unul po­trivit pentru a ajusta din eva­luări. Proble­ma poa­te de­veni, într-ade­văr, mult mai se­rioa­să dacă nu vom avea vreun răs­puns al Beijingului“, spu­ne Claudiu Cazacu, con­sul­ting stra­tegist al XTB România.

Va lăsa Beijing colosul să moară şi să tra­gă după el ne­nu­măraţi furnizori, credi­tori şi cum­părători care nu şi-au văzut nici­odată lo­cuin­ţele finalizate sau va salva gru­pul pe soco­tea­la plă­ti­torilor de taxe, adică a celor care ar tre­bui să profite mai multe de prosperitatea comună?