Premierul Florin Cîţu cere ASF şi ANAF să prezinte ce rapoarte şi controale au făcut la City Insurance în ultimii ani. Guvernul a aprobat ordonanţa care majorează la 500.000 lei plafonul despăgubirilor de la Fondul de Garantare

Autor: Roxana Rosu 22.09.2021

Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii privind Fondul de Garantare al Asiguraţilor, ca urmare a falimentului companiei City Insurance, iar premierul Florin Cîţu a declarat că a cerut ASF şi ANAF să prezinte ce rapoarte şi controale au făcut la acest asigurător în ultimii ani.

”Am aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pentru fondul de garantare al asiguraţilor, ca urmare a falimentului City Insurance. Toate persoanele păgubite să nu sufere de pe urma acestui falimentul. Am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată anii de zile şi mi-e greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Avea o cotă importantă de piaţă. Să vedem ce a facut şi ASF în ultimii ani şi vreau să văd aceste rapoarte, să fie prezentate public. Am discutat cu ministrul Finanţelor să vedem şi ANAF ce controale a avut in ultimii ani şi cu ce rezultate”, a declarat Cîţu după şedinţa de Guvern.

Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA) a anunţat luni că poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai City Insurance, la deschiderea dosarelor de daună, dar cererile de plată nu se pot depune până nu apare decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în Monitorul Oficial.

Potrivit ordonanţei de guvern aprobată astăzi plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creditor.

Astfel, cuantumul plafonului de garantare creşte de la 450.000 lei la 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă. 

Totodatã, Fondul va avea dreptul sã efectueze plãţi aferente despãgubirilor/indemnizaţiilor cuvenite creditorilor de asigurãri în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial a deciziei Autoritãţii de Supraveghere Financiarã de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi de constatare a stãrii de insolvenţã a asigurãtorului.

De asemenea, Fondul are şi competenţa de a deschide dosare de daunã, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asigurãtori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de daunã, precum şi de a efectua constatãri suplimentare pentru dosarele deja deschise de asigurãtori.

Alte prevederi ale ordonanţei:

ASF a anunţat săptămâna trecută respingerea planului de finanţare pe termen scurt şi a planului de redresare, retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva City Insurance.