Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Mihai Purcărea, BRD Asset Management: Volatilitatea va continua şi din cauza nivelului evaluărilor. Partea bună este că România nu are evaluările ţărilor din vest

Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu 23.09.2021

Impactul generat de declinul gigantului imobiliar chinezesc Evergrande a stimulat nivelul de volatilitate pe bursele globale Investitorii, atenţi între timp la întâlnirea Fed.

Partea plină a paharului este că România nu înregistrează eva­luările din marile state din vest, unde societăţile sunt evaluate în unele cazuri la 100-200 de ori peste nivelul profiturilor, spune Mihai Purcărea, director general al BRD Asset Management, unul dintre cei mai performanţi administratori locali de fonduri de investiţii, cu active de circa 4,5 miliarde de lei.

„Cred că volatilitatea va continua. Într-un fel sau altul, Evergrande va fi afec­tat. Colapsul companiei este mai degrabă o decizie politică. Mai avem şi întâlnirea Fed, unde vor conta orice cuvânt, orice virgulă. Aşteptările sunt să anunţe un început de reducere a măsurilor în următoarea întâlnire din noiembrie, iar orice diferenţă între declaraţii şi aşteptări va afecta destul de mult pieţele. Volatilitatea va continua şi din cauza nivelului evaluărilor. În pieţe mature, vedem companii evaluate la 100-200 de ori peste profituri. Este clar că orice surpriză neplăcută va avea un impact major în acest sens. Partea bună este că România nu are evaluările ţărilor din vest. Pe medie, încă vorbim despre evaluări de 12-13 ori ca multiplu al preţului vs. profit“, a afirmat Mihai Purcărea în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.