Peste 50.000 de bovine au fost şterse într-un an din registrele zootehnice din România. Efectivele scad continuu de la intrarea României în UE. Un fermier din Bacău: „Noi îmbătrânim, tinerii ne pleacă, bătrânii nu mai pot îngriji bovinele şi anul trecut a mai fost şi seceta care ne-a afectat.“

Autor: Florentina Niţu 23.09.2021

La 1 iunie 2021, România avea un efectiv de 1,86 de milioane de capete de bovine, în scădere cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Şeptelul de bovine a scăzut cu mai mult de 1 milion de la aderarea României la UE, în 2006 având 2,93 de milioane de capete de bovine.

„Scăderea faţă de anul trecut este din cauza fermelor mici care se închid şi din cauza renunţării creşterii bovinelor din gospodăriile populaţiei. În plus, noi îmbătrânim, tinerii ne pleacă, bătrânii nu le mai pot îngriji şi anul trecut a mai fost şi seceta care ne-a afectat“, spune Adrian Dina, direc­torul general al cooperativei agricole Agrolact Moldova din Bacău, care produce brandul de lactate Huzur.