Deloitte România: Companiile nu au avut apetit atât de mare pentru recuperarea TVA-ului din creanţe neaîncasate

Autor: Răzvan Botea 24.09.2021

Puţine companii au accesat posibilitatea de a recupera TVA-ul aferent creanţelor neîncasate, din cauza procesului meticulos şi neclar pe alocuri, scriu, într-un text de opinie, Victoria Dobre, manager senior, şi Monica Zipiş, consultant senior, taxe indirecte, din cadrul Deloitte România.

„De la 1 ianuarie 2021 a fost simplificată şi procedura de recuperare a TVA pentru facturile emise către persoane fizice şi neîncasate timp de un an. Cu toate acestea, procesul rămâne destul de meticulos, neclar pe alocuri, astfel încât puţine societăţi iau în considerare această oportunitate, deşi reprezintă o modalitate de îmbunătăţire a fluxului financiar“, scriu consultanţii Deloitte. Cu toate acestea, puţine companii au accesat măsura, care a suferit mai multe modificări în ultimii ani.

„O nouă prevedere a fost implementată începând cu data de 1 ianuarie 2021, de această dată în favoarea contribuabililor cu creanţe neîncasate de la clienţi persoane fizice. Aceasta are un impact major asupra companiilor ce activează în domeniul telecomunicaţiilor, al energiei electrice şi gazului natural.“