Cum resimte inflaţia un mic antreprenor din industria panificaţiei. Preţul unui kilogram de făină a ajuns de la 2,2 lei la 2,4 lei în ultima lună

Autori: Adelina Mihai , Răzvan Botea 24.09.2021

Creşterea preţurilor materiilor prime dă bătăi de cap antreprenorilor din toate in­dustriile, însă unii dintre cel mai puternic afectaţi sunt micii antreprenori din industria alimentară.

Alexandru L., care are o mică unitate de producţie în domeniul panificaţiei în Bu­cureşti, s-a confruntat cu o creştere de 10% a preţului la făină în ultima lună, de la 2,2 la 2,4 lei pe kilogram, iar furnizorul său l-a anunţat că preţurile vor fi mai mari şi de luna viitoare.

„Mă aşteptam să crească preţurile şi la făină. Prima dată s-a scumpit cu­rentul, de la 0,54 la 0,67 lei pe kWh, asta înseamnă că, la acelaşi număr de kWh consumaţi, factura a crescut de la 1.000 la 1.300 de lei pe lună. După aceea s-au scumpit ambalajele, o cutie pe care o luam acum câteva luni cu 1,7 lei plus TVA acum costă 1,96 lei plus TVA. Dacă mă uit la facturile în care am comandat câte 320 de kilograme de făină, văd că făina s-a scumpit de două ori într-o săptămână“, a spus Alexandru L.

El a adăugat că şi costul chiriei este mai mare, pentru că a negociat-o în euro, iar leul s-a depreciat în faţa euro. Singurul ingredient pe care îl foloseşte şi care nu a cunoscut o majorare de preţuri îl reprezintă oul, adaugă antreprenorul.