Legea Energiei, în schimbare: celebrele contracte directe, negociate în afara bursei, vor reveni, dar regenerabilele nu mai au locul asigurat în reţea. Schimbările legislative au loc în contextul tranziţiei energetice la nivel european, actualul cadru legal necesitând completări pentru a sprijini acest proces local

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2021

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, precum şi a Legii pentru stabilirea sistemului de promovare pentru producerea de energie verde, documentele putând fi consultate pe site-ul instituţiei.

Una dintre cele mai importante schimbări este cea legată de posibilitatea încheierii de contracte directe în afara bursei de energie OPCOM, lucru interzis în prezent. Contractarea energiei în România se face exclusiv pe platformele gestionate de OPCOM, măsura fiind luată pentru a pune capăt celebrelor contracte directe din energie, făcute la preţuri secrete, care au dus la prăbuşirea Hidroelectrica, în 2012. Pe de altă parte însă, investitorii în eoliene şi solare nu vor mai avea acces garantat la reţea. Acum, contractele directe de energie sunt cerute mai ales de noul val de investitori în energia regenerabilă, care susţin că în absenţa mecanismelor flexibile de contractare nu pot accesa finanţările necesare.