Gigantul din moda de lux Gucci deţine o fabrică de 650 de salariaţi în Baia Mare. Unitatea e al optulea cel mai mare producător de pantofi din România. Fabrica, ce a fost fondată acum două decenii, are afaceri de aproape 20 de milioane de euro în 2020

Autor: Cristina Roşca 02.10.2021

♦ Aceasta este singura firmă deţinută local de grupul franţuzesc Kering, ce deţine brandul Gucci şi alte 12 nume ♦ Conform datelor ZF, fabrica locală produce pantofi sport şi eleganţi (mocasini) pentru Gucci.

Grupul franţuzesc Kering, un gigant din moda de lux ce deţine în portofoliu bran­duri precum Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga sau Alexander McQueen, controlează o fabrică de încăl­ţă­minte în România, cu afaceri de aproa­pe 100 mil. lei (20 mil. euro) şi peste 650 de angajaţi, conform datelor companiei.

Aceasta este singura firmă pe care grupul cu afaceri anuale de 13 mld. euro o deţine în România, spre deosebire de alte ţări unde francezii au şi magazine proprii şi deci mai multe entităţi juridice. Spre exemplu, în Cehia, există trei firme, dintre care una pentru magazinul Brioni şi o alta pentru Yves Saint Laurent. În România, deşi există un magazin Gucci, acesta e operat în franciză de familia de antre­pre­nori Calagiu şi astfel nu figurează în ra­poartele Kering. Grupul deţine la nivel mondial 13 branduri, unele dintre cele mai puternice din mo­­dă, dar şi altele din in­dus­­tria de orologerie – Ulysse Nardin –, de bijuterii – Pomellato – sau de accesorii – Kering Eyewear. În unele pieţe magazinele sub aceste nume sunt operate direct, în altele în franciză, cum e cazul României.