Elevii şi studenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în cadrul concursului naţional de securitate cibernetică UNbreakable România, dezvoltat de Bit Sentinel şi Orange România

Autor: Alexandra Cepăreanu 25.09.2021

Concursul naţional de securitate cibernetică UNbreakable România, dezvoltat de Bit Sentinel şi Orange România, anunţă startul noului sezon şi aşteaptă la înscrieri elevi şi studenţi, conform unui comunicat transmis de reprezentanţii UNbreakable România.

„În spiritul începerii anului şcolar şi a celui universitar, am considerat oportună şi continuarea programului educaţional UNbreakable România. Ediţia din primăvară - vară s-a bucurat de un real succes şi, pe fondul creşterii atacurilor cibernetice la nivel local, credem că este necesar să acordăm o atenţie sporită educării şi dezvoltării talentelor locale pentru a crea o nouă generaţie de hackeri etici, capabilă să combată ameninţările informatice”, a spus Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

De asemenea, principalul scop este de a găsi talentele locale şi de a le dezvolta în viitori experţi în securitate cibernetică pentru piaţa din România şi pentru cea internaţională. Astfel, acest sezon se va axa pe importanţa cunoştinţelor de securitate cibernetică în domenii vitale funcţionării unei societăţi, precum telecom, energie, banking, industria petrolieră sau chiar sistemul medical.

Înregistrarea pentru cel de-al doilea sezon din 2021 al concursului UNbreakable România este gratuită, iar îcepând cu data de 22 septembrie, liceenii cu vârsta de peste 16 ani şi studenţii care frecventează o instituţie de învăţământ din România se pot înscrie pe site-ul oficial al UNbreakable România.

„Aceştia vor putea participa la etapa de pregătire a competiţiei, care debutează la data de 28 octombrie şi în care organizatorii pun la dispoziţie, în mod gratuit, resurse teoretice şi practice. Mai mult, tinerii vor putea participa la o serie de webinarii cu experţi din industrie. În această etapă, participanţii au ocazia de a se familiariza cu exerciţiile care se dau în acest tip de competiţie şi pot discuta cu mentorii UNbreakable România pentru a pune întrebări şi pentru a clarifica orice nelămurire legată de concurs sau de probleme de securitate cibernetică, în general.”

După etapa de pregătire, competiţia va fi urmată de concursul individual programat pentru perioada 3 - 5 decembrie. Acesta este primul moment din UNbreakable România unde participanţii îşi vor evidenţia talentele tehnice individuale din diverse arii ale securităţii cibernetice pentru a rezolva exerciţiile puse la dispoziţie de organizatori. Mai apoi, competiţia pe echipe se va derula între 10 - 12 decembrie. Aici, participanţii vor concura împreună cu colegii din şcoala sau universitatea lor împotriva tuturor celorlalte echipe. Echipele pot avea maximum trei membri şi pot concura şi împotriva altor echipe chiar din aceeaşi şcoală.

Rezultatele participanţilor din ambele competiţii vor fi incluse în calculul clasamentului final al liceelor şi universităţilor din România #ROEduCyberSkills. Astfel, atât jucătorii, cât şi universităţile şi angajatorii din România vor avea o privire de ansamblu asupra nivelului de performanţă în domeniul securităţii cibernetice la nivel naţional. De asemenea, la finalul fiecărui sezon va fi generat un raport individual de performanţă care va cuprinde detalii despre activitatea din sezonul curent a fiecărui participant, pe fiecare modul, rezultatele sale finale, o analiză a punctelor forte şi a punctelor slabe sau chiar evoluţia participantului de la un sezon la altul.

Pentru sezonul toamnă - iarnă, UNbreakable România propune o gamă largă de subiecte pentru exerciţiile din concurs şi pentru resursele teoretice. Pentru începători, subiectele vor varia de la concepte fundamentale de securitate cibernetică, tehnologii pentru asigurarea securităţii cibernetice, tehnologii pentru identificarea vulnerabilităţilor şi chiar se va discuta despre posibilitatea dezvoltării unui business sau startup în securitate cibernetică. Pentru cei mai avansaţi, se va discuta deja despre criptografie şi algoritmi de criptare, encodare sau hashing, securitatea şi exploatarea vulnerabilităţilor în aplicaţii web, aplicaţii mobile sau de desktop, vulnerabilităţi şi securizare a infrastructurilor Telco, Cloud şi IoT, la enumerarea şi exploatarea serviciilor şi sistemelor sau analiza jurnale electronice (logs) şi multe altele.