Fini sunt! Nici nu va daţi seama ce înseamnă ca România este o ţară de proprietari, ca preţurile apartamentelor sunt încă reduse, iar chiriile sunt mici

Autor: Cristian Hostiuc 25.09.2021

Nu stiu câţi dintre voi urmăriţi ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Berlin. Dupa unificarea Germaniei, Berlinul a devenit rapid unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din Europa, ceea a atras sute şi milioane de tineri din întreaga lume. Datorită acestui lucru, câteva fonduri de investiţii americane au cumpărat sute de mii de apartamente, multe chiar de la primăria Berlinului, formând practic un monopol. De aici până la majorarea accelerată a chiriilor nu a fost decât un pas, spre stupefacţia berlinezilor. Plus că şi preţurile apartamentelor s-au dublat sau chiar triplat. Salariile nu au crescut în acelaşi ritm, ci chiar au stagnat, pentru că oferta de forţă de muncă a fost peste cerere. Aşa că prea puţină lume putea să-şi mai cumpere un aparatment.

În Berlin numai 40% dintre locuitori sunt proprietari, iar restul stau în chirie. Creşterea preţurilor la chirie de către rechinii lacomi americani i-a scos pe berlinezi în stradă, aceştia votând într-un referendum nici mai mult nici mai puţin decât plafonarea chiriilor. Noţiunea de piaţă libera a fost aruncată la coş. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Berlinezii vor să voteze ca cei care au mai mult de 3.000 de apartamente, să le fie confiscate, expropriate. Adică primăria Berlinului să le cumpere şi apoi sa le dea în piaţă, dar cu o chirie mai mică. S-ar parea ca noua generaţie vrea mai degrabă o societate socialistă, având în vedere că piaţa liberă, capitalismul costă.

Cititi articolul integral pe Aleph News.