Ultima zi a Angelei Merkel. Cine ar putea conduce cea mai puternică economie europeană după finalul erei Merkel

Autor: Mihai Draghici 26.09.2021

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) riscă să piardă postul de cancelar după scrutinul parlamentar care se desfăşoară în Germania, deşi probabil va rămâne la guvernare alături de Partidul Social-Democrat (SPD), al cărui candidat, Olaf Scholz, este creditat cu prima şansă de a conduce viitorul guvern.

Cetăţenii germani sunt chemaţi duminică la urne pentru scrutinul parlamentar federal. Cancelarul Angela Merkel, care conduce Germania de aproape 16 ani, nu candidează pentru un nou mandat.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22-23%.

Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) este creditată cu 16-17% din intenţiile de vot. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6-7%.

În preferinţele pentru postul de cancelar, candidatul social-democrat Olaf Scholz se menţine pe primul loc, cu 29%. Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), a ajuns la 14% (plus 3%), iar Annalena Baerbock, candidata Alianţei '90 / Verzi, este la nivelul de 16%.

Cea mai plauzibilă coaliţie guvernamentală este cea care ar fi formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Alianţa '90/Verzi. Ar fi o coaliţie de uniune naţională care probabil l-ar propulsa în postul de cancelar pe Olaf Scholz şi ar avea o majoritate de aproape două-treimi în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

O altă variantă ar fi coaliţia formată din Partidul Social-Democrat (SPD), cu Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz, în prezent vicecancelar şi ministru de Finanţe.

Partidul Social-Democrat (SPD) ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz.

La rândul său, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) ar putea încerca să obţină majoritate parlamentară printr-o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). În această situaţie, cancelar ar fi Armin Laschet, liderul CDU.

O coaliţie a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Alianţa '90/Verzi şi Die Linke ar reuşi să obţină la limită majoritate parlamentară, la fel şi o coaliţie simplă a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU), conform datelor sondajelor de opinie.