Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, după votul liberalilor de la congresul de sâmbătă, dar criza politică continuă. Ce urmează?

Autor: Răzvan Botea 27.09.2021

După o lungă campanie internă, timp în care guvernarea ţării şi problemele sociale precum inflaţia, creşterea uriaşă a preţului la energie sau valul al patrulea al pandemiei au fost trecute în plan secundar, lupta internă din PNL s-a încheiat cu victoria lui Florin Cîţu.

Florin Cîţu este noul preşedinte al PNL, în urma vo­tu­lui dat de aproape 5.000 de liberali reuniţi în congresul de la Bucureşti, organizat la Romexpo. În favoarea lui Ciţu, premier în funcţie, au votat aproape 2.900 de libe­rali, în vreme ce Ludovic Orban, şef la Camera Depu­taţilor, a primit 1.900 de voturi.

„De azi suntem un partid unit şi vom folosi toate re­sur­se­le împotriva adversarului nostru politic: PSD. Aceas­ta nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care în­cepe cu PNL, care va schimba România în bine. Împre­ună con­stru­im România liberală“, a spus Cîţu după anunţarea rezultatului.

Cu toate acestea, cu un USR PLUS care nu vrea să negocieze întoarcerea în coaliţia de guvernare într-o variantă cu Florin Cîţu premier, fără susţinerea PSD În Parlament guvernarea liberală nu are cum să continue. PSD a anunţat imediat după victoria lui Cîţu că „îl aşteaptă la moţiune (de cenzură ñ n. red.).

USR PLUS, care a fost al doilea cel mai important din coaliţia PNL USR PLUS UDMR este în acest moment în campanie internă pentru alegerea conducerii. Competiţia este între Dan Barna şi Dacian Cioloş, co-preşedinţi ai USR PLUS. Ambii lideri au spus însă cu nu acceptă continuarea coaliţiei cu un guvern condus de Florin Cîţu.