Analiştii financiari estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, cursul urmând să depăşească ragului de 5 lei/euro, majorarea Robor la 3 luni, dar şi a dobânzii de politică monetară de către BNR, de cel puţin două ori

Autor: Roxana Rosu 02.10.2021

Analiştii financiari estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, cursul urmând să depăşească ragului de 5 lei/euro, majorarea Robor la 3 luni, dar şi a dobânzii de politică monetară de către BNR, de cel puţin două ori.

În plus, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 0,9 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 73,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 40,3 puncte). Scăderea este urmarea componenţei de anticipaţii a indicatorului.

În ceea ce priveşte inflaţia, analiştii financiari se aşteaptă la o rată de 4,38% pentru orizontul de 12 luni.

În cazul cursului de schimb euro/leu, peste 87% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0196 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0672 lei pentru un euro.

 “Pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul 4 al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomică a scăzut pentru a două luna consecutiv, însă se menţine la un nivel ridicat, aproape de maximul istoric, ceea ce denotă încredere în evoluţia economică viitoare. De asemenea, în contextul creşterii ratei inflaţiei, participanţii anticipează majorarea ratelor de dobânda depiaţ ă monetară în următoarele 12 luni, inclusiv cel puţin două majorări de rată de dobânda de politică monetară, de către BNR”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Peste 95% din participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobânda de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 79% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobânda pentru scadenţele de 5 şi 10 ani.

Rezultatele pentru luna august 2021 relevă că deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 are o valoare medie a anticipaţiilor este 6,8%. În acelaşi timp, creşterea, în termeni reali a PIB, în anul 2021 este 7,2%.

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%.

Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 10 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari.